2022-12-13 1218 浏览
想试呢间餐厅嘅手工意粉一段时间,见唔少人嘅留言都话餐厅系走fine dining路线所以dinner都唔平,今次就趁平日出开尖沙咀去试试性价比较高嘅set lunch~餐厅走优雅路线,L型面积唔大,近大玻璃嘅位置serve比较大group嘅客,感觉chill d。近正门走廊则为一/两位客人而设,冇咩景观但静静食饭都ok~ Set Lunch 嘅Main拣左卡邦尼手打意粉 $138,包餐汤同饮品,另+$60就有 starter 同 dessert,好丰盛都几划算。先嚟餐包配牛油海盐,小法包超乎想像地硬,有d失望,甜包则不过不失。餐汤系南瓜汤,好有质感加好香嘅牛油味,唔错唔错。Starter 拣左香煎带子伴牛油果酱,摆盘精美,唯独带子系处理上可以再加d工夫,出水有d夸张。Main 卡邦尼手打意粉 $138嘅手打意粉质感特别,好烟韧有咬口,系出色嘅。采用烟肉粒,一层厚厚嘅油脂令咸香更突出,更香口。烟肉粒自身已经重咸味,所用嘅芝士如果可以淡口返少少会更好,整体感觉有d太咸。Dessert 伯爵茶意式奶冻真系好重奶味,好滑而且伯爵茶味慢慢散发出嚟,甜度适中,perfect~Latte都唔错~个人

香煎带子伴牛油果酱
香煎带子伴牛油果酱

卡邦尼手打意粉

伯爵茶意式奶冻

Latte都唔错~
Latte

个人觉得手工意粉有其可取嘅地方,但综合味道、环境、service离fine dining 仲有一段路,但lunch set $2xx绝对值得一试!晚餐menu应该更不一样,只系试过lunch后暂时未令我有好大嘅冲动去试dinner~

Menu-
2022-12-09