2018-09-26
男友好中意食辣,見旺角新開麻辣火鍋,佢問都唔問我就帶我去食啦!!!只食小辣既我,今次簡直係挑戰!!!一入到去,裡裡外外都係中國風一知道係食麻辣火鍋個下。。。我真係驚架!!好在呢度既麻辣火鍋係鴛鴦鍋底,係用內外之分,內圈揀紅油而外圈揀骨湯, 但係食完之後,我發覺調返轉內圈骨湯外圈紅油會更加好, 因為一路滾時,紅油就會彈左D落骨湯度, 而且男友夾喺紅油嘅食物時都會滴到落骨湯度,變相我都食緊小小小麻辣。牛胸爽睇落白色一片會以為一塊脂肪, 牛胸爽肉即是牛胸部兩排肋骨中間的肉,甘香爽口不油膩,烚完之後,仲有好重嘅牛油香味鮮魚標新鮮既魚標,洗得好乾淨,一啲魚腥味都無爽脆彈牙,最刺激既係魚標係一個氣泡,放入紅油湯煮,湯灌到入面,放涼一陣,一啖入口,辣湯會一湧而上,會成為一種挑戰遊戲高原雪花繡球菌完全唔認識呢種菌菇,立刻叫份試一試先,呢種繡球菌,係湯烚大概20秒左右就已經足夠熟,一食就已經有獨特既味道出現,有啲似秀珍菇既味道加雪耳既口感,仲要非常吸味,所以強烈建議用骨湯黎烚,紅油湯只會蓋過所有既菇味同吸油(呢隻菇比金菇或者冬菇感覺輕盈一啲)勁中意食,所以後尾再加多1份即炸響鈴毫無油漬嘅味道,落湯烚最多
只食小辣既我,今次簡直係挑戰!!!
一入到去,裡裡外外都係中國風
一知道係食麻辣火鍋個下。。。我真係驚架!!
好在呢度既麻辣火鍋係鴛鴦鍋底,係用內外之分,
牛胸爽
鮮魚標
新鮮既魚標,洗得好乾淨,一啲魚腥味都無
高原雪花繡球菌
(呢隻菇比金菇或者冬菇感覺輕盈一啲)
勁中意食,所以後尾再加多1份
即炸響鈴
毫無油漬嘅味道,落湯烚最多3秒,之後再咬落去仍有脆口嘅感覺,非常吸湯既響鈴,如果夠膽挑戰,試下係紅油湯底烚響鈴
環球牛魔王拼盤
喜歡食牛既我點會錯過,上台時一行行均勻既牛脂真係令我好興奮
講真款款都好味,而且牛味十足,可以試完個拼盤再特別order想再食既款式。
雖然小妹堅唔係好食得麻辣,但見男友食得好開心,而且食材都好美味,所以我一定會再返黎食每次食1,2舊麻辣過下口癮