2016-07-02 601 浏览
我好鍾意食日本菜,偏偏從前男朋友就唔鍾意食,每一次食話要食日本野總會比佢有辦法推到,對佢嚟講鍾意食日本野就係港女,尤其係鍾意食日式甜品芭菲等等,為咗避免發動大戰,我習慣咗同人講我唔食甜野!幸好有人知我心意,又點會有女仔真係咁唔鍾意食甜品呢!好開心終於可以食芭菲了!仲要係六點鐘就會爆多人排隊嘅京林屋!呢一間餐廳真係我想食好耐。佢哋主打嘅全部都係抹茶產品,有精品抹茶,抹茶味嘅蛋糕啦雪糕啦甜品等等!呢一度應該係抹茶愛好者嘅天堂。坐低首先點左個鹹點,呢度嘅咸點只有兩款,一款係熱嘅抹茶蕎麥麵,另一係冷嘅抹茶蕎麥面!我地點左個熱嘅,蕎麥面口感都幾彈牙,湯清淡得來又有點點醬油嘅香味,配上好可愛嘅本菇頭!呢啲本菇頭好可愛,仲有紫菜碎同埋日本蘿蔔,絕對係夏日輕怡之選!食過鹹點當然就係要食甜品啦,呢度全部甜品都係抹茶製造,好多人推薦嘅就係呢度嘅軟雪糕,因為咁樣所以我就點左個香港限定版嘅芭菲!香港限定版嘅芭菲望落去真係好靚架,底層有少少唔同嘅糖漿,再配上美味嘅日本紅豆,面層就係深受歡迎嘅綠茶軟雪糕同埋綠色嘅啫喱!軟雪糕味道香濃,抹茶味適中,不會太甜十分之好吃!正當我響度大贊呢度嘅綠色綠茶啫喱,好好食,好口感
香港限定版嘅芭菲望落去真係好靚架,底層有少少唔同嘅糖漿,再配上美味嘅日本紅豆,面層就係深受歡迎嘅綠茶軟雪糕同埋綠色嘅啫喱!軟雪糕味道香濃,抹茶味適中,不會太甜十分之好吃!正當我響度大贊呢度嘅綠色綠茶啫喱,好好食,好口感好特別嘅時侯。
我竟然比坐響我對面嗰位男士笑咗勁耐,佢真係忍唔住問我。。。你係咪真係未食過日本甜品架?有!我成日食叮噹豆沙包!!
原來呢啲就係叫蕨,係日本好傳統嘅甜品之一,雖然佢係傳統,到現在都深受歡迎架!第一次食呢真係覺得嗰個質感好好,軟綿綿又有點煙銀感覺,唔係糯米糍嘅質感!坦白講小妹真係孤陋寡聞,第一次食!仲要俾個男士笑,我今次真係面面啊冇啊!

成個芭菲都唔會太甜!完全唔漏!唔怪之得咁受歡迎啊!
接着我哋仲點咗個特製林屋抹茶餡蜜。食呢個真係好開心啊!因為佢裏邊有好多嘅蕨餅,而且蕨餅係混合左綠茶黃豆粉,係一個好正宗嘅食法喎(好似係聽佢講) ,而且仲有白玉啦!同埋抹茶雪糕,抹茶啫喱,仲有香甜美味嘅紅豆,淋上美味嘅焦糖醬,呢一個咁傳統嘅甜品我落力推薦啊!
如果要呃like 嘅話呢,深信各位美眉都會叫芭菲嘅,但係如果真係想一次過食到京林屋幾個特別嘅甜點?一個看似普通的餡蜜就最適合不過!至於我呢啲咁實際嘅人,就係推薦呢客餡蜜,因為真係好好食,裡面有好多唔同嘅食材啊!
京林屋食嘢最好要早少少,如果可以嘅話六點幾好過嚟食啦!因為我知道七點鐘左右就大排長龍啊!

有陣時,我鍾意食甜野架!哈哈