2009-03-03
1-3-2009搬鋪前的銅記 Italian Tomato 曾經係我的飯堂, 但呢幾年佢不斷意粉或蛋糕都愈來愈差, 見到都避之則吉了... 而點解明知呢間「夢見屋」係 Italian Tomato 開出來都照樣幫襯, 主要因為 (1) 要搵地方飲杯0野, 及 (2) 想食 / 飲抹茶0野, 而且 (3) 睇了食友 minnie2mac 的食評相片覺得幾吸引. 叫了雪糕白玉鮮奶抹茶 ($38)...「白玉」原來係無餡丸子, 咬落 QQ, 不過都真係幾韌, 而且無餡, 我都係鍾意有黑芝麻餡0個隻多 d; 抹茶味道幾濃0下, 對我而言濃得有點苦, 落少少糖漿飲就唔錯, 不過實在 (1) 唔夠滑, (2) 使唔使俾成 10 舊冰!? 0云呢拿味雪糕係典型的勁 light 日本雪糕, 唔太鍾意, 唔講太多了.朋友唔食抹茶又唔食紅豆,「被迫」order 蛋糕, 呢日的就係佢至愛的 (?) New York cheesecake... 同印象中的 Italian Tomato 出品一樣, 呢個 cheesecake 芝味幾濃, 但面頭橙味透明糖 glaze 勁厚又好甜, cake 質地頗0鞋,
朋友唔食抹茶又唔食紅豆,「被迫」order 蛋糕, 呢日的就係佢至愛的 (?) New York cheesecake... 同印象中的 Italian Tomato 出品一樣, 呢個 cheesecake 芝味幾濃, 但面頭橙味透明糖 glaze 勁厚又好甜, cake 質地頗0鞋, 中間仲有大氣泡做成的「隙縫」, 誠意真係「滿分」, 唉...
甜食一般, 店員態度亦麻麻, 經常扮睇你唔到之餘, 遞 menu 及 serve 0野食都係「車」埋你度的, 果然係 Italian Tomato 呀0下. -_-"
丟低約 $45, 後會無期!