名人坊位於九如坊的兰桂坊酒店,明明很近,偏偏我去到很远,因为我以为是中环的兰桂坊酒店,去到酒店大堂打给朋友。。。。顶!去错。半个小时後终於嚟到,再细心睇食评原来呢一间餐厅已经攞咗米之莲星级好多年啊。呢度嘅中菜与别不同,能够从传统破格,变化出更加美味的高级粤菜。先来嘅有赠送的煎萝卜糕,最欣赏嘅就系佢懂得利用香港最地道的风味,就系呢个橙色的辣椒酱,乾炒牛河永远佢都会出现,配搭萝卜糕系一绝嘅!第一道菜来的系蛋白蒸蟹钳,自己觉得呢就冇礼宾府嘅花雕蒸蟹钳咁出色,但系呢蛋白蒸得香滑,味道调校得刚好,配上新鲜的大蟹钳,已经令人印象深刻。接着嘅系得奬名菜海鲜百宝盒,做得精细美味,口感松化,海鲜份量亦都好多。系一个不错嘅开胃前菜。(八宝盒系要预先订制,有兴趣嘅话一定要打电话去订)然後就系呢一个砂锅焗筒蚝,筒蚝炸完再焗都依然10分大只,外边脆带点点汁,里面系先甜嘅蚝味。惹味。而且份量很多,足料之作,味道唔会过火,刚好同蚝嘅鲜味相辅相成。另一个精彩彩色就系呢度嘅走地鸡,香港嘅走地鸡已经买少见少,呢度嘅走地鸡肉质鲜嫩,但仍然富有口感,走地鸡做过运动果然唔同啲,皮嘅脂肪唔会太多,薄薄的鸡皮食落去更加美味,做法能

另一个精彩彩色就系呢度嘅走地鸡,香港嘅走地鸡已经买少见少,呢度嘅走地鸡肉质鲜嫩,但仍然富有口感,走地鸡做过运动果然唔同啲,皮嘅脂肪唔会太多,薄薄的鸡皮食落去更加美味,做法能够保持走地鸡的鲜甜,而且大少少咸味令味道更加突出。呢一个都系要订咖!
当晚仲饮左一个惊喜嘅红酒,帮我地探讨紧点解呢佢要指名系未知边一地种嘅提子,朋友就系呢度讲笑啦!原来特别写明边一块田种出嚟嘅提子去酿制,系特别精彩咖!配上走地鸡同埋焗蚝,都能凸显出边一个红酒嘅味道。一个好好嘅matching .
菜呢我哋就点左呢一个上汤扒豆苗,我本身好锺意食豆苗,生熟到刚好唔会太老,吃得出菜嘅绿油油感觉,只需要配上少少嘅瑶柱丝同埋上汤已经10分美味。
甜品都系另外一个惊喜之作,天山雪莲配莲子糖水,青得来够滋润,仲有美味嘅柚同埋水果,为晚饭画上完美句号。

简单到一碟萝卜糕或者一夹炒菜,都做得细致而且系食物味道配搭上面下定功夫,怪不得能够多年维持米之莲质素,事实上呢度食嘅唔系去到好高级嘅食物,反而简简单单,小菜三几款都食得出厨师的真味。
  • 煎萝卜糕