2022-06-20 4665 浏览
就系老板一句8个人可以预订炖汤就促成了是晚饭局,预订了金银菜炖猪肺汤、八宝鸭及大西米布甸,另外仲叫咗了腰肝卷、炸大肠、香酥荔蓉鸭、大良炒鲜奶、煎炆豆腐、梅菜扣肉、榄角蒸鱼云、海鲜杂菜煲同蚬肉蒸肉饼。金银菜炖猪肺汤只看汤渣就知道非常足料,8人每人饮到3至4碗(酒楼汤碗),消甜好味,猪肺的数量亦算多,猪肺、鸡脚及瘦肉吸晒菜干的香味,推介。八宝鸭嘅鸭偏瘦,肉质亦较结实,酿喺鸭壳入面嘅食材唔会煮得太淋,酱汁味道适中,不会太咸。腰肝卷味道很好,猪腰猪润碎作馅料与卷皮很夹,虽是油炸食品却又不太油腻。梅菜扣肉d梅菜够香,d扣肉肥瘦适中,我钟意佢唔会太大碟,始终呢啲罪恶嘢每人食少少就心满意足。炸大肠炸得够干身,又系细细碟,非常好,年纪大真系quota有限,呢啲嘢就算好食都系浅尝好d。榄角蒸鱼云最正系d榄角,唔咸,好食,不过鱼云就普通,唔够肥美。煎炆豆腐比想像中好食,d豆腐都算香豆味,汁又唔会太多。海鲜杂菜煲又系好好食,可能本身对佢完全冇期望,d菜好新鲜同埋个汤都好味。蚬肉蒸肉饼就系肉饼有d潮式蚬仔嘅味,平时土鱿蒸肉饼食得多,今次试吓蚬肉味嘅肉饼。香酥荔蓉鸭好彩叫咗,因为真系好正。因为本身已经有八宝鸭,

煎炆豆腐比想像中好食,d豆腐都算香豆味,汁又唔会太多。

香酥荔蓉鸭好彩叫咗,因为真系好正。因为本身已经有八宝鸭,所以费事重复又叫鸭,不过有几个朋友都话想食于是就叫啦,呢个香酥荔蓉鸭嘅皮真系炸到有层次嘅起酥,芋蓉好够香。
大良炒鲜奶味道只系一般,无乜鲜奶嘅味道。
佢个焗西米布甸真系好值得预订,因为好好食,虽然我哋食到好饱,但系都将个西米布甸清晒,佢系传统中式𠮶只焗西米布甸,虽然滞d,不过有时食嘢就系钟意追求呢种好rich好full嘅感觉。