2025-07-17
呢間係我其中一間黎開荔枝角就經常幫襯嘅餐廳,裝修好有懷舊風味,帶點港式茶餐廳feel,坐得舒服環境乾淨。餐廳主打性價比高嘅牛🐮扒餐,一路食一路聽到鐵板上枱嘅滋滋聲同埋濃烈嘅肉香,夠晒懷舊同經典。今次試咗貴族牛扒餐,牛扒叫咗6成熟煎得啱啱好,外層微焦,肉質保持嫩滑,咬落有肉汁,每啖都感受到牛味香濃。薯格亦炸得香脆,唔會太油膩,同牛扒一齊食又脆又軟好滋味。另外仲有招牌牛柳餐,牛柳切得厚身,肉質超嫩滑同埋彈牙,完全唔鞋口,配埋黑椒汁好惹味,而且一個鐵板有兩大塊牛柳,份量好足夠好滿足!餐飲方面,點咗餐廳推介嘅「紅牛」同埋「黑牛」。「紅牛」用利賓納做底,配士多啤梨🍓味雪糕,再倒埋梳打水落去,飲落好滑又好爽,估唔到呢個組合咁夾。「黑牛」就可樂配朱古力味雪糕,呢個組合唔洗我講都想像到有幾爽,夏天飲一流。總括嚟講,金鳳大餐廳食物有水準,價錢親民而且環境舒服,值得加落Encore List嘅餐廳。如果夜晚嚟食想避開排隊嘅人潮,就要早啲嚟啦。🫶🏻