2021-09-14
🍽阿元來了 觀塘鴻圖道28號地下後座🐽今次黎到遠近馳名嘅台菜黃店-阿元來了食飯,呢度嘅裝潢充滿著台灣8,90年代嘅懷舊風,嚟到嘅感覺就好似置身台灣咁🤩食埋佢地古早味嘅台灣地道料理,可以輕輕減低大家思台之情😢推薦大家可以一試嘅:香菇肉羹米粉、阿元魯肉飯、刈包及蚵仔煎🤩爆蛋雞肉飯 $43(🧡🧡🧡)台灣傳統嘅嘉義雞肉飯通常係用火雞肉,再淋上雞油或醬汁,咀嚼起嚟香口而不乾柴。香港比較少台灣菜餐廳有賣雞肉飯,所以見到阿元來了有爆蛋雞肉飯,就即刻叫嚟試吓!阿元嘅雞肉絲絲分明,有點像台灣梁記雞肉飯,但很可惜的是阿元啲雞肉較乾,食落去未至於塞牙縫,但不夠軟嫩。雞肉飯配搭了酸菜以及秘製醬汁,吃下去頗有古早風味。香菇肉羹米粉 $48(🧡🧡🧡🤍)由於呢個係湯羹,因此湯嘅質感是比較稠的。帶有濃濃香菇味嘅湯汁可以完全掛喺米粉度,感覺有少少似麵線,唔同嘅係米粉質感會比較彈牙有口感。肉羹嘅份量都不少,配搭上香菇湯汁非常夾!鍾意食香菇嘅朋友一定唔可以錯過呢道!阿元魯肉飯 $43(🧡🧡🧡🤍)🐽食遍港九新界不同嘅魯肉飯,阿元來了則只僅次於老厝邊的魯肉飯,本偵探就認為一碗魯肉飯是否出色就在於魯肉夠唔夠肥,夠唔夠黏口呢兩大指
觀塘鴻圖道28號地下後座
爆蛋雞肉飯 $43(🧡🧡🧡)
香菇肉羹米粉 $48(🧡🧡🧡🤍)
阿元魯肉飯 $43(🧡🧡🧡🤍)
🐽食遍港九新界不同嘅魯肉飯,阿元來了則只僅次於老厝邊的魯肉飯,本偵探就認為一碗魯肉飯是否出色就在於魯肉夠唔夠肥,夠唔夠黏口呢兩大指標😋而呢度嘅魯肉用上左肥瘦適中嘅豬腩肉,肉汁亦足以滲漏每口飯,每啖都會被油脂黏口嘅感覺,份量亦非常充足,但是調味略為重手偏咸,我就比較喜歡吃偏甜的魯肉飯,因此評分會比老厝邊的稍低🤤
新竹貢丸湯 $20(🧡🧡🧡)
呢個湯食落真係有去咗台灣嘅感覺!湯底有香濃嘅炸蒜頭味,飲落去覺得鹹咗少少,而貢丸正常發揮,口感彈牙有豬肉香。
刈包 $32(🧡🧡🧡🤍)
白雪雪嘅刈包表皮香甜柔軟,入面夾咗酸菜、肥豬肉以及花生碎。肥豬肉肥瘦適中,瘦嘅位置都軟滑,唔使驚膩,因為入面加入左酸菜能夠中和肥肉嘅油膩。鹹甜交織,又會吃到淡淡的花生味,味道充滿層次。
梅粉雞扒 $45(🧡🧡🧡)
雞扒嘅炸皮厚薄適中,雞肉軟嫩。豬豬偵探覺得雞扒其實炸得唔錯,但係梅粉就唔太啱口味🥲食落去酸酸甜甜得嚟又有一陣梅香,整體配搭上嚟覺得唔太夾。
蚵仔煎 $37(🧡🧡🧡🤍)
台灣蚵仔煎會加入太白粉令到口感更加煙韌,但係部份店比例調配得唔好,就會好似食鼻涕咁🥲🥲阿元嘅蚵仔煎蛋的份量比較多,而粉漿份量較少,吃下去充滿蛋香,順滑而粉漿輕。煎得微微焦香,蚵仔🦪脹卜卜,一啲都唔腥,口感十分Juicy。
(5分滿分,🤍=0.5分)
環境 :🧡🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡🧡