普慶餐廳

The Astor
餐厅: 普慶餐廳
资讯:

今次轮到靓女同事同我庆祝生日,选址位于佐敦逸东酒店嘅「The Astor」。皆因之前见到唔少关于呢间餐厅嘅buffet广告推介,卖点系即开生蚝及丰富海鲜。食物款式多样化之余,价钱合理,又有新颖靓靓装修,这么看起来是不是很诱人呢?!是晚我俩怀著一颗期待的❤️走进餐厅,环顾四周,才发觉装修格局是挺普通的茶室,大部分墙身以及地板均以瓷砖砌成。酒店打通了上两层后,营造出空间感、超高楼底的气派。Buffet 已经开始,人客稀少,估唔到我俩嘅坐位会被安排系偏辟区😦嘅卡座,餐桌上嘅杯杯碟碟唔系崩掉残旧,就系大排档餐具😣,感觉更低档次!唔系吖嘛😤畀成6旧水一位㗎,坐系茶餐室食buffet?!即时向侍应生反映,有礼貌的他反问我哋想坐边度,话会尽量安排的。我哋当然希望坐系餐厅较开扬嘅中间位置啦🤔,影相都靓啲。虽然最后都有安排到一个较好嘅座位,但真系唔多明白🙄点解要留空咁多无人坐嘅中间位啰😒⋯⋯地方大,活动范围也大,却跟邻桌太相近。嘢食多,美食款式真多,却嫌桌子真细小。食物分开摆放系唔同嘅区域,花多眼乱下,反而会令客人错过某些美食啊😐海鲜区「龙虾迷」当然第一时间去捧波士顿龙虾场啦!龙虾size唔算大只,虾膏亦
今次轮到靓女同事同我庆祝生日
及丰富海鲜
。食物款式多样化
之余,价钱合理,又有新颖靓靓装修
,这么看起来是不是很诱人呢
?!

Buffet 已经开始,人客稀少,估唔到
我俩嘅坐位会被安排系偏辟区😦嘅卡座
,餐桌上嘅杯杯碟碟唔系崩掉残旧
,就系大排档餐具😣,感觉更低档次
地方大,活动范围也大,却跟邻桌太相近。
嘢食多,美食款式真多,却嫌桌子真细小。

海鲜区
「龙虾迷」当然第一时间去捧波士顿龙虾场
啦!龙虾size唔算大只,虾膏亦少,但食落肉质也弹牙味美
,反而钳肉就质感松散偏水。

龙虾钳肉
波士顿龙虾

长脚蟹,肉质偏腍,肉少唔够饱满。
面包蟹,唔见晒啲蟹壳
,唔使旨拟有膏食喇!蟹钳肉质扎实。
虎虾,超大只,口感爽脆却零鲜味
啰。

生蚝
有三款,分别系法国、爱尔兰及纽西兰,每人每次可以配合三只。呢度嘅生蚝较为细只,唔同品种,真系各有千秋㗎👏。纽西兰生蚝,味道较咸,海水味重。爱尔兰生蚝,肉质爽口,海水味淡。法国生蚝,海水味淡但蚝味浓。

刺身寿司
刺身有6款,三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、希灵鱼、带子及八爪鱼。至爱带子刺身,男师傅话平时要限量的,见今日人客少,就畀多啲带子过我
。厚身带子,口感鲜甜美味
。第二最爱希灵鱼,口感爽脆鲜甜,鱼籽微酸,好好食。其次系三文鱼、油甘鱼、吞拿鱼等等肥美甘香。
刺身

寿司口感太差,跟刺身比起来逊色不少!尤其寿司旧饭,过于黏软
,更无酸醋味。见到有海胆手卷
,但又唔想食咁大件手卷,于是乎跟女师傅点件小饭的来吃,虽然海胆量小,但质感鲜美甘甜

寿司
海胆手卷

煎羊扒
,肉质嫩滑,靓女话有少许膻味,嗜羊嘅我又唔多觉㖞。
煎羊扒

煎牛扒,有肉香,更有嚼劲。肉眼扒😖,肉味淡,有点生,口感欠佳。煎猪扒,入口好靭。
煎牛扒

烧烤区
烧大虾,香口弹牙但唔够鲜甜。烧扇贝
,浓浓的蒜香,十分惹味。烧鲭鱼
,油脂丰富香口。天妇罗虾
,松化脆口。
烧烤区

其实仲有好多冷盘、热盘未试,如烟三文鱼、沙律食咗少少,好好味
,不过大部分款式依然未试。德国肠、点心、意大利饭、咖哩嘢食、渌面等等。尤其烧味区嘅片皮鸭,女侍应生一早提醒我哋听到响铃就要去攞,由于太多嘢食底下,响咗好几次铃铃都唔知啦!再加上区域太远,真系会被忽略㗎!
冷盘
沙律

甜品
细细件嘅蛋糕有好多款,口感偏实
。印象较深刻的有意大利芝士饼,好重的酸奶酪🧀️味道,唔系我杯茶。芒果香蕉慕斯,酸酸甜甜的,口感清新,反而靓女唔多受,话太酸🤪了。
甜品区
甜品区

焦糖炖蛋
,甜度刚好,有蛋香又滑溜。

杏仁茶
,杏仁味非常香浓、滑溜
,深受食客欢迎👏,想饮多碗都难!
Whisky酒心朱古力,轻咬一口,尝到淡淡酒香,但朱古力甜度还是略高。
Whisky酒心朱古力
Movenpick 雪糕
有多款选择,小妹最爱云呢嗱及朱古力味,十分香浓幼滑。同场也有乳酪味软雪糕供应,忘记咗食添

生果
就麻麻地嘞,没有一款是香甜的。

两个人食buffet闲闲地埋单要成一千二百几蚊,绝对不便宜!畀咁贵嘅价钱当然希望除咗满足味蕾之余,亦同时带来视觉享受!若非如此,倒不如去大排档吧!
题外话/补充资料: 原来Open Rice coupon的无限畅饮只for汽水
2018-10-29
用餐时段