2009-09-06 18 浏览
之前食過日航既tea buffet,覺得唔錯,尤其係甜品好得。上星期適逢honey生日,於是揀左呢度同佢慶祝生日!環境方面:起初電話reserve 時,waiter 話得番門口加位,當堂有點失望! 不過,好彩黎到,唔係坐門口,二人枱又夠大,可以足以擺到2, 3隻大碟,幾隻細碟。環境幾舒適,就算隔離枱有一枱大約8-10人既講家鄉話既人士都唔覺嘈。食物方面:未攞野食前,先每人一杯檸檬汁,即刻胃口大開!頭盤:長腳蟹、青口、龍蝦仔、壽司、翅身長腳蟹、青口很新鮮,長腳蟹同龍蝦仔亦很鮮甜,同honey 食左長腳蟹2大碟 壽司同翅身都ok,不過翅身款式不夠多。芝士焗蠔:芝士汁唔膩,good! 主菜:碗仔蛋:唔錯,碗仔蛋很滑。清酒煮硯:很鮮甜! 第1 次去攞時,好快俾人掃晒! 不過,隔左一陣,已經refill 好!燒牛肉:本身唔好食牛肉,不過一場黎度,試少少啦! 不過不失!炸物:炸番薯,都ok。咖哩雞、海膽炒飯、天婦羅、關東煮、車仔麪等... 由於要留肚食甜品,冇食!甜品:日航出名甜品,當然好多我都有食啦!豆腐花:很滑,配埋黃糖,正!焦糖燉蛋:至愛,吃了2碗,滑得黎甜味剛剛好! 斑戟:好味!雜果西米露

環境方面

食物方面

未攞野食前,先每人一杯檸檬汁,即刻胃口大開!

頭盤:
長腳蟹、青口、龍蝦仔、壽司、翅身
壽司同翅身都ok,不過翅身款式不夠多。
芝士焗蠔:芝士汁唔膩,good!

主菜:
碗仔蛋:唔錯,碗仔蛋很滑。
炸物:炸番薯,都ok。

甜品:日航出名甜品,當然好多我都有食啦!
豆腐花:很滑,配埋黃糖,正!
焦糖燉蛋:至愛,吃了2碗,滑得黎甜味剛剛好!

斑戟:好味!
雜果西米露:比較甜!
榴槤布甸:好香榴槤味,唔錯!
抹茶紅豆布甸:good!
蛋糕:最鍾意蛋糕切到細細件,放入食物櫃內,感覺上乾淨d, 又唔會俾人切到爛晒! 最好食係朱古力蛋糕,朱古力唔會甜到膩,Tiramisu都ok!
啫哩:夠彈牙!
雪糕:有4款- haagen dizs (士多啤梨、朱古力、Vanillla、Nuts)。隻隻味都好味! 配以脆糖、士多啤梨汁,good~
無梳乎梨就失色左d

飲品:
沙冰:任飲,有番石榴同青檸2款,個人覺得番石榴釨飲d~
汽水任飲,仲有餐飲乙杯。
拉茶:好少buffet 有拉茶,都真係幾辣,好薑味,試少少無妨。

價錢方面

餐廳做緊優惠,只要係8, 9月生日,都會按年紀而享有折扣! 由於honey 係8月生日,所以有優惠,至於無折扣既我,因為用匯X 銀行簽帳,所以埋單都有8折優惠!
長腳蟹同青口,好鮮甜!
龍蝦仔都唔錯!
碗仔蛋夠滑!
雜果西米露較甜!
焦糖燉蛋係我既至愛!
朱古力蛋糕,細細件唔會覺得膩!
2009-08-30
庆祝纪念
生日
長腳蟹同青口,好鮮甜!
龍蝦仔都唔錯!
碗仔蛋夠滑!
焦糖燉蛋係我既至愛!
朱古力蛋糕,細細件唔會覺得膩!