2010-08-05 17 浏览
家中長輩生日,指定要吃中餐。因想有點新鮮感,家姐找上了這一間。上一次去大喜慶,好像已經是八,九年前,那時仍在銅鑼灣與爸媽的friends食。記得那餐飯好悶(得我一個年青人),好在餸菜好得,我就不停的食食食。好味呀~ 今次晚餐order 了9個餸鵝掌柚皮 ~ 點了四份。因怕食完柚皮會濕熱肚痛,自小不多吃。今次小小地試,柚皮很林,索了汁很好味! 送飯佳品。反而鵝掌太林,沒有平常很膠的感覺,又太咸,不大欣賞。士多啤梨骨~ 好味,初入口帶點酸,慢慢又覺得有點甜。雖然叫骨,但很好肉呀~ I like it! 窩貼大明蝦 ~ 很乾身,黑松露味好味,但cover蝦味,普通。大喜慶炒飯皇 ~ 由食鵝掌柚皮已經叫佢地快d上... 等呀等,到最後都係最尾上。我又唔係去飲,點解炒飯要放最尾呢? 不解。不過,我想話個炒飯真係正,除了真材實料外,粒粒飯都爽口。因為這是最後一味,個個都飽晒。結果它成了我第日的LUNCH。重點係,叮熱後仲係好好食呢! 上湯芥蘭 ~ 很翠同很脆。 頭抽焗魚頭 ~ 很脆,雖是炸物,但不油膩(*不等於不熱氣)。食到不停口呀! I like it!! 炸子雞 ~ 肉很嫩,味道剛剛好。家人不
今次晚餐order 了9個餸

上湯芥蘭 ~ 很翠同很脆。

炸子雞 ~ 肉很嫩,味道剛剛好。家人不斷討論這雞究竟是新鮮定係冰鮮。

古法生火文潑水翅 ~ 特意訂了這魚,肉很滑很甜。雖然我不停的食食食,但太大條,八個大人都食唔晒。

焗魚腸。沒有魚腸應有的香,只吃了一口。不喜歡。

山渣蓮子糖水~ 本人不好甜(糖水),家人不好酸。本以為不值一試,但食落我勁鍾意。
山渣酸得來很清甜, 不會像其他中式糖水多吃會覺得nau。結果,我食了兩碗。

下次再來就encouce推介美食啦
2010-07-10