2018-10-26
米線皇后位於 九龍城福佬村道, 係恆生銀行後面, 如果搭巴士係太子道西落其實都幾方便,餐廳雖然唔係好大, 但裝修光鮮, 又坐得舒服, 最重要係價錢平民, 最平29蚊起就有交易, 我同朋友星期五7點幾入座, 唔洗好耐再入黎的人就已經要等位了~~今次叫左兩碗粉同少少小食。皇后酸辣湯薯粉配日式煎餃 魚腐 腩肉酸辣湯薯粉我地叫左最少的辣, 雖然已經入了秋, 但一整天下來還有30度時食就最醒胃。湯底用泡椒及多種香料煮成, 一食就知濃郁。腩肉肥瘦相間, 日式煎餃即叫即煎, 每一粒入面都好juicy~,魚腐夠大粒, 薯粉份量也很多, 而且每碗入面已經配有雲耳、腐皮、豆卜、豆芽、韮菜、蓮耦片等等, 大男人都夠食。另外一碗叫左招牌手工番茄湯配柱候牛腩 大腸 豬潤蕃茄湯以豬骨湯做base, 配上炒過的蕃茄, 使得湯底夠清新而滋味。柱候牛腩又淋又入味, 大腸味道鮮美,口齒留香而且米線的份量也很多, 差點吃不完呢。紅油抄手紅油的麻辣鹹香的平衡到位, 餛飩細膩滑嫩,肉餡多汁入味炸雲吞有3大隻, 脆卜卜, 熱辣辣皮蛋豆腐豆腐柔嫩, 皮蛋冰涼, 如果肉鬆及蔥花再多一點會更好吃皇后水果茶一大杯, 而且又唔會太甜, 仲
今次叫左兩碗粉同少少小食。
皇后酸辣湯薯粉配日式煎餃 魚腐 腩肉
湯底用泡椒及多種香料煮成, 一食就知濃郁。
皇后酸辣湯薯粉配日式煎餃 魚腐 腩肉
魚腐夠大粒, 薯粉份量也很多,
另外一碗叫左招牌手工番茄湯配柱候牛腩 大腸 豬潤
招牌手工番茄湯配柱候牛腩 大腸 豬潤
柱候牛腩又淋又入味, 大腸味道鮮美,
口齒留香
招牌手工番茄湯配柱候牛腩 大腸 豬潤
而且米線的份量也很多,
差點吃不完呢。
紅油抄手
紅油的麻辣鹹香的平衡到位,
紅油抄手
餛飩細膩滑嫩,肉餡多汁入味
炸雲吞
炸雲吞
有3大隻, 脆卜卜, 熱辣辣
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐
豆腐柔嫩, 皮蛋冰涼, 如果肉鬆及蔥花再多一點會更好吃
皇后水果茶
皇后水果茶
一大杯, 而且又唔會太甜, 仲有好多種生果, 檸檬西瓜菠蘿等等, 非常滿足
好慶幸九龍城仲未有大連鎖米線店進駐, 唔會食黎食去都係同一隻味,
而且呢到性價比都算高, 下次係九龍城想食米線都會再番黎 :-D