今日收工同朋友去九龍城搵野食,因為知道九龍城不嬲都多好野食。以前間唔時會入下黎食泰國野或者糖水之類,今次我地就揀左一間日本野去食~店裡面既裝修都幾靚,全部都係木枱木櫈,感覺都幾似日本既居酒屋。而且佢係用開放式廚房,一路都聞到廚師煮野食既香味。點完菜無耐就上左前菜八爪魚。然後上左串燒牛舌,呢間既牛舌雖然有啲貴,但係三塊都好厚切,而且都好彈牙,好好食!跟住係豬腸蘿蔔關東煮,豬腸唔會有膻味,蘿蔔煮得好林好入味。不過同我想像中既唔同,普通關東煮應該係昆布出汁做底,但佢呢個似係味噌湯做底,變左似係撈飯食既一個小菜。然後就上左主食安格斯肉眼牛排,黑松露焗野菌,同蟹肉薯餅。食得出牛排質素唔錯,肉質軟嫩,牛味都重。不過我覺得佢個醬汁既味道實在太搶,因為甜甜地,而且份量太多,會蓋左少少牛肉既香味。建議店家可以醬汁分開上,咁客人就可以自己控制要幾多汁啦!黑松露焗野菌一上就聞到好香黑松露味,而且份量都唔少,有翻啲蔬菜健康啲哈哈。蟹肉薯餅又係同我想像中既完全唔同,佢入面唔係薯餅或者薯蓉咁,佢係完全流心架!入面好似忌廉咁既質地,好特別,不過唔算好有蟹肉味。蟹羔玉子燒都幾鬆軟,而且味道唔錯。佢本身調味唔算太甜,入

點完菜無耐就上左前菜八爪魚。

然後就上左主食安格斯肉眼牛排,黑松露焗野菌,同蟹肉薯餅。

蟹羔玉子燒都幾鬆軟,而且味道唔錯。佢本身調味唔算太甜,入面仲包左蟹羔,呢款反而蟹羔既味幾出。

最後黎既就係等左勁耐既喜之次,因為係原條燒既關係,所以真係等左勁耐。首先佢魚皮燒得好香,但係又完全唔燶,未至於成塊都係脆,內層仲有啲軟,我個人認為咁樣既魚皮先係最好食,少少脆口但又唔會太熱氣,仲可以食到少少軟既位。魚肉都幾紮實,加上魚肉本身既香味都幾出,又唔會有腥味。不過調味稍為不足,建議可以另外上一樽岩鹽比客,或者燒個陣重手多啲啲就可以~但佢條魚本身都好食,所以我覺得調味稍為不足其實都唔大影響。

其實本身仲想試一試佢個自家製咖啡牛奶酒,思考左好耐,最後因為實在太飽既關係放棄左。下次有機會要試試先得!
2020-01-14