2018-06-14
自從觀塘線由油麻地為終點站, 改做中途站, 由黃埔站頂上, 我未有機緣在黃埔出閘, 今日終於有機會去黃埔開會。開完會已經下午茶時間, 由暴雨變成微雨, 行下行下到左小食店聚腳點德民街, 隱約聽到莫文蔚的慢慢喜歡你, 跟住啲歌向前行, 就見到一間白色+粉紅色磚屋, 飄著濛濛細雨, 此時此景, 好像突然穿過隨意門, 去了台灣的民宿小店. 眼看這店面, 充滿既羞澀且可愛的少女情懷 加上甜美笑容的店員 不得不試下此店的雞翼.作為一個麻甩, 加上這種潮濕天氣, 我無選擇到強推的”文青風玫瑰”, 反而選擇了” 我係鹹檸七”, 醒醒個人. 一邊聽著國語歌, 撐著傘等, 究竟炸左幾耐, 已經唔重要了, 享受慢活雨景.鹹檸七+雞翼, 未食過, 食之前未能作出任聯想, 大家飲過鹹檸七的朋友應該知道, 一杯好的鹹檸七應該係3重天, 集酸鹹甜於一身, 而如果放到上去雞翼上面會點呢…事實原來係相當夾, 呢次變成3重天雞翼, 提味提神提食慾. 佢仲要有超落地貼心位, 有手套呢 (其實食雞翼唔用手食, 邊好食), 正如佢句SLOGAN: 不要儀態…只想吃雞翼4隻翼係一陣風, 我繼而再來一個”熱情果寶寶”, 結果亦相
4隻翼係一陣風, 我繼而再來一個”熱情果寶寶”, 結果亦相當驚喜, 清新爽利, 微酸的熱情果到後來的微甜, 反反覆覆, 苦盡甘來.
作為街坊小食店,有VIEW/有MEAL/有FEEL, 香港還可以有幾多間咁樣的, 可以去打卡呢?
雞翼山, 慢慢喜歡你, 期待下次黃埔出閘