2017-08-23 436 浏览
听闻天后有间台湾菜开左一排,估吾到咁快有咁多好评,而咁多好评既原因除左因为啲野食好味仲因为佢里面既环境有台湾风味。门口招牌几抢眼,显而易见既「台湾郎」。有简短餐牌列左十几款野食出黎,当然不是全部,不过系几有特色,似系外卖小店先有既灯箱。最中意佢个「账房」🤣其实之系cashier,隔离仲有啲木条刻住啲菜式名,有以前既客栈feel。细细碗嘅肉燥饭好有甘香嘅味道,吾会好油腻,肉燥捞埋饭食味道十分香浓。质感可以用搞笑来形容,我冇谂过鸡卷系咁质感,食落脆脆地又谐谐地,几好味,有啲似马蹄戈种脆,里面既系鸡肉应该系鸡肉蓉打成,鸡肉蓉同外皮几贴真系超级无敌大碗!虽然系贵咗啲,不过食完你会觉得系值呢个价,汤底十分浓郁,但饮落其实几似蕃茄味牛肉每一件都十分软稔,面条既软硬度亦刚好,完全符合晒一个高质台湾牛肉面嘅标准呢一味真系贵左少少啦⋯⋯味道虽然好,但比尽收50几蚊就差唔多,虽然叫咸酥鸡,但每一旧都唔会太咸,食落俾人感觉唔会好热气,入面嘅鸡肉亦几嫩滑。可能我饮唔惯正宗嘅台式奶茶,其实味道真系有少少偏苦,感觉上茶味比奶味浓郁。个杯仍然系用返街头嘅胶杯而吾系餐厅用既杯,更令人有种去夜市嘅感觉。

门口招牌几抢眼,显而易见既「台湾郎」。

庙口肉燥饭

酥炸五香鸡卷