2011-12-29 18 浏览
今日一行6人去行花園街及金魚街,阿妹提議打邊爐,我話不如去百利,點知要等位,見到隔離新開咗間叫”寶寶雞煲’,阿哥話旺角嗰邊都有間,食物都唔錯,反正都係打邊爐,咪走入去試下囉。行到攰坐低梗係飲番杯啤酒,咦.有Hoegaarden喎,大大杯都係三十幾蚊,去酒吧飲都唔只啦。睇下張餐牌,主打雞煲,招牌係香辣雞煲,唔知同來來又或者一品邊個好食呢?我哋幾個都唔係幾食辣,叫咗個小辣。伙記服務很好,告知雞煲是即做,要等10分鐘左右,推介一些餐前小食比我哋,皮旦酸薑、炸釀油條、炸魚角以及素鵝。皮旦酸薑同中環鏞記一樣咁好食,炸釀油條係用蝦膠釀落去油炸鬼度,口感非常好,送啤酒一流。炸魚角夠香,另外素鵝亦非常出色,一食就知係深水埗”樹記”貨。輪到主角雞煲出場,上枱時已香噴噴,伙記建議先煲10-15分鐘,等香辣味完全滲入雞肉度。(據講佢哋用新鮮雞做,但寫食評時已沒有新鮮雞賣。)等了15分鐘,口腔分泌大量口水,先喝一口湯,雖然無來來及一品的麻辣香味,但都很香濃及惹味。試一件雞,味道出奇地鮮,食得出係用新鮮雞做。十分鐘後,我哋幾個人已將成煲雞食哂。意猶未盡再叫些配料食,牛肉當然唔小得,餐牌上有M9和牛、新鮮牛頸脊。
同中環鏞記一樣咁好食,炸釀油條係用蝦膠釀落去油炸鬼度
,口感非常好,送啤酒一流。炸魚角夠香,另外素鵝
。)等了15分鐘,口腔分泌大量口水,先喝一口湯,雖然無來來及一品的麻辣香味,但都很香濃及惹味。試一件雞,味道出奇地鮮,食得出係用新鮮雞做。十分鐘後,我哋幾個人已將成煲雞食哂。意猶未盡再叫些配料食,牛肉當然唔小得,餐牌上有M9和牛、新鮮牛頸脊。我哋幾個都係牛魔王,叫了M9和牛及牛頸脊各一碟。M9
肥廋均勻,食得出係上等貨。牛頸脊
肉味香濃,牛痴最愛。伙記見我哋食得咁開心,再介紹一些特色嘢比我哋試,手打蝦丸、豬腳根、豬天梯。手打蝦丸食落非常彈牙,好好好食
。豬腳根要煮20分鐘,據講一隻豬只有兩條,非常罕有
。豬天梯
稍灼1分鐘,食落爽脆,非常特別。已經食到七成飽,再叫些响鈴、馬尾粉絲、薯仔麵及蔬菜等。今餐食到非常飽,食物新鮮,,整體來講樣樣都好好食。埋單一仟元多些,仲唔收加一,計落每人都唔駛$200,個人覺得用呢個價錢食到咁高質素之食物,非常合理。下次我想食雞煲或打邊爐,呢間會係我首選。
2011-12-20