2016-11-30 1102 浏览
今日约左粉丝食饭~大家都觉得要食得清清地,所以决定去食素,为配合大家,所以拣左九龙城这个美食天堂开饭~我自己好少去呢头食饭,所以特别期待!原先心中都认为斋菜没有甚么好期待,清淡简单就好,抱住见下粉丝,倾下心事的心态,去到有意外惊喜.可能唔系初一十五,所以客人唔算多,每张枱都算大张,但整体显得有点逼,我地拣左个好位置坐下,服务员姐姐就送上每人一碗素汤,素汤 – 一睇D色就知系落足料,一啖饮去就感觉到冇特别调味,可能会觉得淡了一点,但我反觉得好到位,粟米赤小豆粉葛走不了~仲有一D见到都唔知叫咩名的材料呢~!好味道!睇睇餐牌,有好多时尚的菜名,好多想试下,但我地几人都眼阔肚窄,所以一定要好精选~!先来一碟头盘小食- 素卤味,入口感觉唔似系整左好耐的味道,腐皮要软的软,要硬的硬,各有口感,咖哩味尤其出色~!招牌汤面 – 本以为只系一大碗普通的面,谁知真系深藏不露,面头放满了不同的菜,有菇有菜有仿海鲜,埋在里面的面条就是最令人意外! 原以为浸左咁耐一定又淋又软又唔好食,点知一食入口,啖啖弹牙,而姐好有蛋香味~就系一种鲍鱼味的口感~一试难忘!即使食第二碗时已经放凉了,但口感仍在~!五柳青鱼 – 腐
今日约左粉丝食饭~大家都觉得要食得清清地,所以决定去食素,

去到有意外惊喜.

我地拣左个好位置坐下,服务员姐姐就送上每人一碗素汤,

五柳青鱼 – 腐皮紫菜加埋其他食唔出的东西卷成,炸一下后淋上甜酸汁,舖上腌制过的甜酸菜,真系冇得顶~咬落去一下脆一下软一下甜一下酸,唔止系小朋友的喜爱,我都好中意呢~!

野菌黑耳炒淮生 – 每样材料都好清甜,不用加任何调味,食出佢的鲜味,我欣赏这种无添加~!

见我地倾得咁上下,又会送上糖水,真系感谢~!

糖水系5豆糖水,一望就知煲得好够火喉,豆豆食入口感觉好棉,真系正~

我地几个一边食一边倾,食完都仲要倾~当中服务员都会勤来为我地的茶壶加水,真系好体贴

店舖的洗手间设备我觉得尚可接受~~男女各一格,细细地算系干净都可以用~

总括黎讲..!出品唔错,又系KILL TIME 好地方~!值得再去~!
2016-11-25