2021-08-16 83 浏览
好耐无出街啦, 难得出去尖沙咀, 就要买哂想要嘅野古早蛋糕系我wishlist其中一样行过乐道有间几cute有熊仔公仔嘅店, 仲要有埋台式菜卖添, 啱哂行到热又口喝嘅天气古早蛋榚都有好几款, 仲有大细size可选有2个味都几新奇:creme brulee同埋kit kat, 起出面未见过虽然好想试, 但我最终买咗另一只更特别的就系呢盒海苔肉松蛋糕系新品嚟架, 我自己都好钟意食肉松, 佢表面满布海苔肉松, 闻说中间还有沙律酱在内, 好似很有层次及不同的味道, 未食已吞口水而海苔肉松包住的都是古早蛋糕喔另外买咗两杯饮品, 一杯比男友, 一杯要立即饮海苔肉松蛋糕一盒有4大件, 厚切的店主说未能即日食用, 可放入雪柜都无问题的我是翌日作早餐, 不过略嫌蛋糕油咗少少舖满海苔肉松, 很大方, 一点都不吝啬满到看不到蛋榚中间的沙律酱其实我觉得是刚好, 太多的话吃的时候会有点唔方便层次感有, 表面有咸香的肉松, 中间是甜味的蛋糕, 又夹了点沙律酱的酸, 特别得来又意外的夹因为是厚切, 吃一件已很饱肚其实饮品都有很多选择, 也有特式的, 如美禄恐魔, 怪兽阿华田, 维多利亚的秘密, 益力多系列等等而我就
好耐无出街啦, 难得出去尖沙咀, 就要买哂想要嘅野
古早蛋糕系我wishlist其中一样

古早蛋榚都有好几款, 仲有大细size可选
有2个味都几新奇:
creme brulee同埋kit kat, 起出面未见过
虽然好想试, 但我最终买咗另一只更特别的

就系呢盒

而海苔肉松包住的都是古早蛋糕喔
另外买咗两杯饮品, 一杯比男友, 一杯要立即饮

海苔肉松蛋糕一盒有4大件, 厚切的
店主说未能即日食用, 可放入雪柜都无问题的
海苔肉松蛋糕

我是翌日作早餐, 不过略嫌蛋糕油咗少少
海苔肉松蛋糕

舖满海苔肉松, 很大方, 一点都不吝啬
满到看不到蛋榚
海苔肉松蛋糕

因为是厚切, 吃一件已很饱肚

而我就点了人气
杨枝甘露 和
白桃乌龙茶 (2杯都少甜)
杨枝甘露层次分明, 入面有很多果肉和珠珠, 边饮边有咬口
果肉不甘, 酸酸甜甜很开胃
杨枝甘露

白桃乌龙茶入面的是真白桃果肉, 清甜得嚟很解渴
白桃乌龙茶

另外我仲买埋
开心果松饼添, 因为市面很少见
唔好以为佢只得表面果d开心果
入面都好多架, 食之前叮返热30秒, 劲香牛油味
松饼依然很湿软, 夹杂著开心果仁碎, 好钟意 (可能我自己钟意食nuts啦), 推介~
2021-08-13
等候时间
8 分钟 (外卖自取)
$70 (早餐)
杨枝甘露
白桃乌龙茶