2022-08-29 1380 浏览
Bibi and Baba 系我钟意嘅马来西亚/新加坡餐厅,自认为喺香港,佢嘅食物最正宗。之前𠮶次系同一班朋友一齐嚟,唔好意思打咁多卡,所以今晚特登同屋企人一齐嚟呢间餐厅,不单止可以order我的心水,亦都可以俾我任影唔嬲😝。订枱嘅时候本来想要7:30,不过餐厅啲人话只能够订6:30或八点,大家都系放咗工至嚟,所以宁愿食早啲,费事等咁耐。老实讲,佢哋嘅餐牌选择并唔算太多,但系样样都正宗,今次系我第二次嚟,但系已经食匀晒佢餐牌上所有嘅食物。好似老公话斋,只要食物煮得好,选择唔多并不是一个大问题。啲食客听得出绝大部份都系星马人,如果食物唔正宗就唔会咁受欢迎。因为我熟悉马来西亚餐所以今晚就完全由我揸fit。配菜要咗沙嗲,炒萝卜糕同埋五香。沙嗲共有六串,三串鸡同三串猪肉。其实马来西亚因为系回教国家,所以极少有猪肉沙嗲,通常只有华人摊挡至会卖。啲沙嗲烧得几好,但系始终唔系用炭烧,所以少咗啲炭香味。要赞嘅系佢啲沙嗲酱做得非常之正宗,同我喺马拉食嘅一模一样。沙嗲嘅配菜有黄瓜同洋葱,欠嘅就喺ketupat ,即系马来粽。如果喺星马食沙嗲,通常都会有佢,如果间餐厅肯做埋佢就好喇!炒萝卜糕好多星马餐厅都会

因为我熟悉马来西亚餐所以今晚就完全由我揸fit。

沙爹

炒萝卜糕好多星马餐厅都会卖,呢度系用黑甜酱炒的,落埋鸡蛋同菜脯,做法依照新加坡大排档风味。佢嘅萝卜糕系比较硬身,食落有咬口,系我钟意嘅texture。

炒萝卜糕

五香喺马来喺非常普遍的小食,呢样嘢喺香港就比较少见。佢基本上系用腐皮包住五香粉腌咗嘅猪肉馅攞去炸,系啲香口嘢,通常小朋友都好钟意食。佢呢度仲俾咗一碟黑豉油同埋一碟辣椒酱俾你沾,未试过呢碟𩠌嘅人不妨试试。

五香

特色菜嗌咗喇沙酿豆腐。除咗炸豆腐外,佢仲有酿大辣椒,茄子同埋秋葵等。啲鱼浆亦都打得非常之好,弹牙之余仲好爽口。喇沙汤底非常之鲜甜,落咗浓郁的椰浆,非常惹味。

喇沙酿豆腐

饭面等主食我哋要咗个肉骨茶(配饭),炒贵刁,同埋马拉椰浆饭,都系啲非常普遍嘅星马食品。呢度嘅肉骨茶系马来西亚式嘅,用药材熬制而唔系新加坡嘅胡椒汤底。药材汤底清甜唔油腻,肉骨嘅份量可多,大概有四、五条一字骨,加埋酸菜,喺个开胃𩠌。唔记得讲佢哋亦好正宗地俾咗一碟红辣椒甜豉油,系典型嘅沾料。

肉骨茶配饭

炒贵刁喺用嚟试㕑师功力的,呢碟炒贵刁唔系我食过最好嘅一碟,不过已经算系非常之唔错。落料方面除咗虾之外仲有劲多嘅腊肠,所以食落都几香口。

炒贵刁

椰浆饭我哋选择咗配炸鸡(其余选择系仁当鸡肉或牛肉)。喺马来,好多人会选择椰浆饭做早餐,当然就冇咁豪华,即系唔会有炸鸡,而配料就系参巴酱江鱼仔,黄瓜,鸡蛋同花生等。我要讲嘅系只蛋煎得几好,个蛋白边煎得卜卜脆,每只蛋都可以煎到咁一致其实唔容易。至于个椰浆饭我就觉得可以再浓郁啲,呢个饭嘅椰浆味我嫌佢淡咗少少。

椰浆饭配炸鸡

虽然已经食到非常之饱,但系都要嗌甜品,因为要满足亚女嘅第二个胃。煎蕊同西米糕各要一客,我个人比较钟意煎蕊,因为觉得西米糕嘅椰糖太甜,不过阿女就觉得落埋啲椰浆捞匀个味道啱啱好👍。

西米糕

煎蕊

今餐总共食咗800蚊,老实讲同样嘅食物,喺马来西亚用三份一嘅价钱就食到。唔紧要啦,「民以食为天」,最紧要系好食,唔计较得咁多㗎喇!

2022-08-26
沙爹