2021-11-07
又到我好期待既omakase☺️今日去左九龍城區既北斗。睇個門口已經充滿日本風。🇯🇵開始日本美食餐! !午市套餐有3種可以揀😛一場黎到緊係想食多幾款野,所以就揀左$680既斗。先上海膽蟹膏豆腐做前菜,海膽既鮮味配埋黑魚子同食用花😛成個配搭好豐富,口感細緻軟滑開胃,又好清新。 刺身刺身有四款,北海道原隻帶子、深海池魚、火炙拖羅同生蠔。原隻帶子用柚子鹽調味,入口清新飽滿鮮甜。深海池魚都好新鮮!!!!火炙大拖羅係我印象最深刻入口即溶紫菜包住大拖羅,油脂被紫菜吸收,燒魚嘅香味隨住油脂慢慢散發出嚟。串揚每樣都喺即炸即上碟,炸茄子,炸沙鮻魚,炸魷魚同炸鴨胸肉首先係炸茄子,外脆內軟,入口香脆但又唔油,啲炸粉好薄!!!每樣炸物都食得出係高水準之作炸魷魚,咬開脆口嘅外層有一疏疏爽口嘅魷魚肉,形成口感上強烈嘅對比🤤合肴喺濃湯半熟龍蝦加海膽,龍蝦肉勁大舊🦞,龍蝦球嫩鮮爽,認真啖啖肉食事可以揀茶漬飯或者烏冬,我就揀咗茶漬飯。用玄米茶做茶底,加上明太子、紫菜碎、芝麻撈勻,食落鹹香飽肚就咁睇個樣都好正!!!!!最後最後,上埋好香甜既蜜瓜橫上句號。成餐飯都係一個令我好享受既時間,師傅對食物既認真同尊重,令我更加滿足,
🇯🇵開始日本美食餐! !
海膽豆腐前菜
刺身
刺身有四款,北海道原隻帶子、深海池魚、火炙拖羅同生蠔。
火炙大拖羅係我印象最深刻入口即溶
紫菜包住大拖羅,油脂被紫菜吸收,
燒魚嘅香味隨住油脂慢慢散發出嚟。
串揚
每樣都喺即炸即上碟,炸茄子,炸沙鮻魚,炸魷魚同炸鴨胸肉
首先係炸茄子,外脆內軟,入口香脆但又唔油,啲炸粉好薄!!!
每樣炸物都食得出係高水準之作
合肴
食事
可以揀茶漬飯或者烏冬,我就揀咗茶漬飯。
用玄米茶做茶底,加上明太子、紫菜碎、芝麻撈勻,食落鹹香飽肚
就咁睇個樣都好正!!!!!
成餐飯都係一個令我好享受既時間,師傅對食物既認真同尊重,
令我更加滿足,好快我就會再嚟食😆