2020-07-31 258 浏览
疫情之下减少咗出外用餐,因为新嘅抗疫措施,本来约咗同朋友嚟呢间小有名气嘅西餐私房菜庆祝生日,亦唯有改成午餐,但一切安全至上,而且心意亦系最重要。餐厅位于工厦入面,唔系朋友介绍都唔为意呢栋朴实无华嘅工厦入面居然有一间颇为精致嘅西餐厅。餐厅嘅风格非常简约,黑白色嘅墙壁上面布满色彩鲜艳嘅手绘壁画,配上米白色嘅枱布同椅套,播住令人感觉轻松嘅音乐,整体感觉非常舒服。一踏入餐厅侍应就为我哋探热,而且亦安排我哋同其他食客隔开坐,令人感觉安心。朋友介绍呢度嘅fine dinner唔错,令人印象深刻,午餐嘅食物虽然冇晚餐咁多,但价钱相宜,而且选择亦算多元化。同朋友各自叫咗一份set lunch,包括前菜、主菜、甜品同饮品。先送上嘅系椰菜花西兰花藜麦沙律,椰菜花同西兰花非常新鲜,入口爽脆,加埋藜麦令口感更丰富,配上清新嘅香草酱令人胃口大开。烧黄桃配巴玛火腿令人印象深刻,如果话Parma Ham系蜜瓜嘅最佳拍档,初尝呢道菜嘅我会形容佢同黄桃先系真正嘅灵魂伴侣!轻轻烧过嘅黄桃甜味突出,配上咸香嘅Parma Ham同带少少苦涩嘅火箭菜,完全系一拍即合!餐包上枱嘅时候热辣辣,外表似猪仔包,入口烟韧有咬口,虽然简单

椰菜花西兰花及藜麦沙律配香草酱

烧黄桃配巴玛火腿

餐包

餐包上枱嘅时候热辣辣,外表似猪仔包,入口烟韧有咬口,虽然简单,但某程度上反映咗餐厅嘅用心程度,餐包除咗起住果腹嘅作用之外,好食嘅餐包更加会令人印象难忘。
水牛芝士菠菜意大利云吞

主菜方面我拣咗水牛芝士菠菜意大利云吞,外皮有咬口,菠菜嘅味道较为清淡,配上芝士味突出嘅酱汁,恰到好处。
法式牛油脆龙利柳配薯蓉

朋友嘅法式牛油脆龙利柳相当有惊喜,龙利柳用牛油煎香,表皮香脆嘅同时保留住肉汁,配搭嘅薯菜亦唔错,特别系薯蓉,入口非常顺滑。

柚子奶冻

是日甜品系柚子奶冻,香滑嘅奶冻面头铺上柚子肉同酱汁,配搭清新。
前: 朱古力咖啡(+$10)      后: 朱古力(+$5)
用心嘅咖啡师喺热朱古力同mocha面头画上小熊图案,可爱度满分!味道亦同样唔错,香浓细腻,甜度适中。
近年来渐渐爱上喺工厦或者旧区中寻找小餐馆,可能未必有高级餐厅或者黄金地段嘅优美景色,亦唔会有豪华嘅装修同奢侈嘅餐具,但能够用最贴地嘅价钱享用到高质素嘅食物,绝对系一件赏心乐事。

椰菜花西兰花及藜麦沙律配香草酱
烧黄桃配巴玛火腿