2019-11-07 416 浏览
同A姐喺IKEA买咗啲家庭用品,临返屋企前去埋Kampoeng买虾片先得!平时嚟Kampoeng主要系星期日,所以次次都系同成班印尼朋友一齐迫住买佢好出名嘅虾片,但原来嚟咗咁多次,今次平日嚟到,先惊现原来下层系餐厅嚟架!所以行到好攰嘅我哋,决定入去食埋晚餐再返屋企啦。今日我哋唔想烦食咩,所以就叫咗个二人餐,汤、小食、菜同饮品都有齐,够抵食。冬阴功汤一人一碗嘅冬阴功汤,钟意重口味嘅人就未必啱喇,但我哋就觉得呢个酸辣味好啱我哋,唔会太浓。小食拼盘小食拼盘有炸蚝、炸虾饼同春卷。点上泰式辣酱嘅虾饼,味道一流!但最正当然系佢个虾片啦!虾片好脆,食完呢餐都系要买番包返屋企。虾酱通菜通菜炒得够镬气,热辣辣!而虾酱当然系个灵魂,好香浓呀!海南鸡三款酱汁配上海南鸡,鸡肉够嫩滑,唔会话太肥腻,如果可以去埋骨就好喇。印尼炒饭炒饭用上鸡粒,仲有预先炒香咗嘅洋葱粒,口感一流。味道唔错,但就略嫌炒饭唔够镬气。

冬阴功汤

小食拼盘

虾酱通菜
通菜炒得够镬气,热辣辣!而虾酱当然系个灵魂,好香浓呀!

海南鸡

印尼炒饭