2020-10-11 82 浏览
今日决定对自己好d,食餐好啲嘅午餐。嚟到铜锣湾呢间日本餐厅豪一豪。知道呢间餐厅系出名日式火锅,但系好可惜午餐时段系冇得食火锅,唯有要个差唔多既迷你黑毛和牛寿喜烧定食止住打边炉瘾先。所有set lunch都包括前菜螺肉,沙律,茶碗蒸。食完之后,好快我嘅主菜就黎到啦。锅入面有主角煮到大概七成熟嘅黑毛和牛片,唔同嘅蔬菜例如娃娃菜,红萝卜,冬菇,豆腐同京葱等等。和牛牛味劲浓,而且肥瘦适中,加埋煮到半熟既蛋黄做汁,送饭一流!当我食完准备埋单之际,侍应竟然拎咗个非常吸睛嘅甜品过嚟,系好耐都冇见过嘅水信玄饼呀!本来以为呢啲嘢食都系比女仔影吓相,唔会好食。估唔到食落口感又几特别,个黑糖浆甜味适中,加埋黄豆粉,系久违嘅味道!

所有set lunch都包括前菜螺肉,沙律,茶碗蒸。