CHEF STAGE de Eddy Chu

2017-02-13 2032 浏览
节日多罗罗, 过咗农历新年, 话咁快情人节将到同honey老夫老妻感觉, 都已经习惯把正日留座给热恋期的恋人们所以通常我俩会提前庆祝情人节是晚honey就带咗我嚟佢朋友顶级推介的浪漫餐厅庆祝lift门一开, 渐变的霓虹光管带我们走进总厨舞台!来到实地现场, 环境又的确几好feel, 处身于19楼, 可以远眺维港一带美景 (我一直很喜欢维港的夜景)以大玻璃窗设计, 感觉开扬无咁焗促呢边是系餐厅既一半咋识做既你地, 呢个位我觉得是情侣必订的! (识做啦!)坐低后, 先点了2杯西班牙出名果酒 Sangria热下身先果酒有分红及白, 满足各有喜好的人士加入生果粒的红酒, 饮落酒精味无咁浓, 对于唔系常饮酒人士会易于入口先来前菜大大只虾多士第一次来Chef Stage, 对第一碟菜式有点意外我没想过前菜会是如此大份, 而且卖相亦很好, 当时在想....打后点的会吃得哂嘛?!吉列脆皮, 意外的没有多余油份, 切下去声音清脆胀卜卜的虾多士, 就像一个袋满银両的荷包一样, 其实入面是醸满虾胶, 食落口感丰富炸物需配上酱汁感觉无咁dry!大厨特别调配"冬荫功酱", 酸甜辣几种味蕾令人特别醒胃亦唔好睇少伴
节日多罗罗, 过咗农历新年, 话咁快情人节将到

所以通常我俩会提前庆祝情人节

是晚honey就带咗我嚟佢朋友顶级推介的浪漫餐厅庆祝

lift门一开, 渐变的霓虹光管带我们走进总厨舞台!

以大玻璃窗设计, 感觉开扬无咁焗促

呢边是系餐厅既一半咋
识做既你地, 呢个位我觉得是情侣必订的! (识做啦!)
坐低后, 先点了2杯西班牙出名果酒 Sangria热下身先

果酒有分红及白, 满足各有喜好的人士

先来前菜

大大只虾多士

第一次来Chef Stage, 对第一碟菜式有点意外

大大只虾多士
吉列脆皮, 意外的没有多余油份, 切下去声音清脆

大大只虾多士
炸物需配上酱汁感觉无咁dry!

大厨特别调配"冬荫功酱", 酸甜辣几种味蕾令人特别醒胃
冬荫功酱
亦唔好睇少伴碟的沙律菜, 用料新鲜且加入甜味的爆珠, 很可爱呢~
大大只虾多士-伴菜沙律
而另一道前菜
松露煮原粒法国蘑菇 (厨师推介菜式)

回想起在柏斯旅行的自煮游时, 有好几餐都煮原粒蘑菇为晚餐

侍应送上菜式并加以介绍, 未触动味觉, 嗅觉已启动

特别之处是加了微煎过的西班牙辣肉肠, 配埋清而多汁的蘑菇一同吃, 味道就啱啱好

肉肠有点辣, 如单吃也有点咸
松露煮原粒法国蘑菇
原粒蘑菇超大粒, 成个汤匙般大, 而且吸了很多忌廉汁, 好juicy呢~
我钟意饮汤, honey特别order 2款唔同既比我试

蟹肉浓汤配鲜蚝杯 及

2款都劲足料, 意料之外, 可说是饮汤都饱

蚝杯留番比honey, 唔好睇蟹汤似出面其他餐厅般, 只得汤, 得少少料
蟹肉浓汤配鲜蚝杯
捞一下个底, 哗....原来好多蟹肉在当中, 唔系肉丝㖞, 全部都睇得上眼的

汤既蟹味浓郁, 建议先饮一半后再食蚝, 然后再饮埋另一半

据honey说:蚝杯的味道就像混了泰式生虾汁,味道很fresh,好好味~

清过味蕾后又再次饮番热暖的蟹汤, 像几个层次在口中浮游
忌廉鲍鱼冬荫功海鲜汤, 是main course还是汤呀?!

非常惊喜竟有原只鲍鱼

而且未试过是变种的忌廉冬荫功汤, 从未试过饮上稠浓的冬荫功汤

不过都有点辣道, 唔太吃得辣的朋友就无口福了~
忌廉鲍鱼冬荫功海鲜汤
汤入面有原只爽鲍鱼外, 还有原粒大只带子, 都有成个汤匙咁大架, 份量可真十足, 真系值回票价!
忌廉鲍鱼冬荫功海鲜汤
饮过咁有份量嘅汤后, 都饱饱地

有机会再来的话, 一定会就住黎order的! 尽量唔想浪费食物嘛

橡果级黑毛猪, 此为餐厅推介的菜式

order的时候, 侍应有细说黑毛猪大约会煮到7-8成熟, 食落口感唔似猪

而我们亦是第二次吃未全熟的猪, 不是100%全熟, 所采用的猪只喂食的饲料及产地一定是很重要
橡果级黑毛猪
吃棵果的猪, 肉质带香甜, 口感果真一点都不像猪, 而是像牛

切开后看到微红, 很嫩口
厨师很细心的, 谂埋用咩作伴菜, 酸甜的菠萝有减消滞感, 又较创新

除了菠萝外, 仲有其他烤过的蔬菜, 也以芋头蓉改为惯用的薯仔蓉
另一份
慢煮厚切牛舌
卖相都好靓, 厨师特别选用wasabi来作酱汁, 味道唔会太刺激, 只是像微wasabi沙律酱般
唔好睇外表以为是干争争
其实入面都有汁肉架, 肉质还很嫩, 好香的牛舌味道!

2份主菜都好好味! 我同honey都好满意及大满足!
慢煮厚切牛舌
食得咁饱饱, 一千蚊都唔使, 真系超值!!!
题外话/补充资料: 呢度每道菜出来看得出是有心思,是用心制作的 而侍应也对每道菜亦很认识, 上菜时会作介绍, 但又唔会口水多过茶去阻住你叹好味既食物 食物够好味之余, 周边的细致位也做得细心, 热荤的碟到上台后还很热的, 送来时侍应是需要用布包著才端过来, 务求食物保持热腾腾的温度!
2017-02-09
庆祝纪念