2014-10-19 833 浏览
炸猪扒店香港有几间, 近又是我比较爱去的一间。无他, 性价比+水准黎讲, 近又系高分的。以食物来讲,同价位的银座梅林也不错, 但水准太不稳定了。吃炸猪扒前的指定动作, 磨芝麻!!吉列黑豚定食 - 猪扒炸到卜卜脆热辣辣, 猪扒肉质结实但绝不鞋, 咬落够淋有肉汁, 沾不沾酱都同样好味。但实在真系太实肉, 以我食量来讲太多了 , 次次都食唔晒一块 芝士吉列黑豚 - 热辣辣炸猪扒+流心芝士, 真系好难唔好味。芝心猪扒的肉质会比吉列黑豚薄啲, 无咁实肉, 但呢个比起吉列黑豚更挑战阁下食量! 啖啖肉再加上超多的芝士, 食量细的好快会被佢KO!吉列蚝 - 吉列蚝是我每次去必点的。炸蚝唔容易整得好味, 蚝的新鲜度/炸皮厚薄/炸嘅时间长短, 其中一样做得唔好, 件炸蚝都唔好味。近又的炸蚝非常一流, 上桌时永远热辣辣但又不会overcook, 炸衣不会太厚但又有足够口感,内层粒蚝饱满多汁又新鲜。要比较的话, 水准同丼吉差不多(但价钱平一截喔)另外近又的菜丝同饭系任加的。饭的话是不错吃的日本米, 不过日本米饱肚, 对我黎讲一碗足够了,反而我会丧加个菜丝。一来想减轻少少罪疚感(虽然其实无用lol), 二来近久

吃炸猪扒前的指定动作, 磨芝麻!!
芝麻
吉列黑豚肉
另外近又的菜丝同饭系任加的。饭的话是不错吃的日本米, 不过日本米饱肚, 对我黎讲一碗足够了,反而我会丧加个菜丝。一来想减轻少少罪疚感(虽然其实无用lol), 二来近久的菜丝永远都系好新鲜好甜, 加上沙津汁已经好味到可以用来𩠌饭
等候时间
10 分钟 (堂食)
吉列黑豚肉
  • 芝士猪扒