2023-05-05 1625 浏览
如果钟意食手工意粉,大家一定有食过呢一间,因为佢除咗系连锁店之外,佢嘅意粉高质,性价比仲好高。Pici系本地饮食集团Pirata Group旗下既餐厅,主打手工意粉,卖点系高性价比,唔驶大家比过千蚊,可能300蚊就可以享受到性价比较高既服务同食物质素。店舖有制面嘅区域,可以睇到师傅现场制作面条,每日都会供应新鲜手制嘅意大利面。Pici喺香港有好多分店,遍布香港九龙新界,今次帮衬嘅系将军澳分店,算系最新嘅分店之一。餐厅装修简约,同其他分店一样,一样系好有情调同埋气氛,夜晚更加似一间外国嘅小餐馆,喺度用餐格外chill。-🍝 Tasting Menu💰290pp呢度嘅Tasting Menu,两人可以自选2款前菜、3款意粉同2款甜品。-🍞 Bread 💰0-Starters1️⃣ Homemade Meatballs(👅: 8.25/10)咁多个Starters个人觉得最出色就系呢个肉丸,肉丸大细好慷慨,一啖系食唔晒,咬落去唔会话过于松散或者太实,系软熟,食落去系肉味澎湃,佢系一个将猪肉同牛肉混合嘅肉丸,有油香但唔会有膻味,再加上帕马森芝士同鲜茄酱,同好香既黑椒味,芝士味浓,鲜茄酸酸嘅味道食落

🍝 Tasting Menu💰290pp
🍞 Bread 💰0

Starters
咁多个Starters个人觉得最出色就系呢个肉丸,肉丸大细好慷慨,一啖系食唔晒,咬落去唔会话过于松散或者太实,系软熟,食落去系肉味澎湃,佢系一个将猪肉同牛肉混合嘅肉丸,有油香但唔会有膻味,再加上帕马森芝士同鲜茄酱,同好香既黑椒味,芝士味浓,鲜茄酸酸嘅味道食落更加开胃。
2️⃣ Truffle Beef Carpaccio(👅: 8/10)
松露生牛肉片,牛肉切得薄身,上面唔小松露,加上松露芝士酱,牛肉入口鲜嫩,唔驶点咀嚼,主要系松露芝士酱最突出,加上沙律。
Pasta
1️⃣ Tagliolini Truffle 💰+20(👅: 8.75/10)
Tagliolini系餐厅嘅招牌,系一个鲜刨黑松露细扁面。Tagliolini面条系细扁面,普遍系2-3mm宽,同Spaghetti差唔多长,呢度既Tagliolini都系新鲜手制既手工面,咬落非常之烟韧弹牙。

意粉上面有新鲜刨嘅一片片黑松露片,实际食落松露既味道都系靠酱汁,黑松露片系提香。

而酱汁系由白松露打成嘅白汁,重松露油香味,面条同个酱汁配搭得非常好,面条挂汁得来又唔会话食落去太咸或者味道太稀,酱汁唔算多但足够。
2️⃣ Lasagna Classica 👅: 8.5/10)
系经典嘅牛肉千层面,上枱𠮶时热辣辣,肉酱份量够多,面唔会一夹就烂,咬落偏烟韧,平面既酱汁焗完咬落脆,芝士唔够拉丝,不过够香,食落唔会太咸,够入味。
3️⃣ Chitarra King Crab(👅: 8.25/10)
皇帝蟹吉他面算系新嘅意粉,呢款吉他面咬落去硬身烟韧,都算挂汁,加上啖啖蟹肉同蟹肉丝,咬落爽弹,食落有鲜味,面条会沾满蟹肉,加上浓郁带少少辣味嘅蕃茄酱,非常惹味。
Dessert
1️⃣ Tiramisu 💰60(👅: 8.25/10)
Tiramisu上层嘅咖啡粉同砂糖都落得几多下,所以如果唔小心第一啖好大啖咁食,食完应该会即刻浊亲咁咳。

Mascarpone cheese食落系好creamy好幼滑,custard食落系有蛋香味,而下面嘅蛋糕部份唔会话太重咖啡味,因为我个人唔系好钟意重咖啡味,成杯食落味道偏甜,但唔会话太Heavy,因为下面嘅咖啡蛋糕带少少苦味中和一下,Tiramisu一定要有咖啡苦味但唔可以太多,而呢个既芝士会重过expresso,ladyfinger够湿润,不过份量小啲。整体味道未系香港食过最好食,但系入门级满意嘅Tiramisu,适合钟意多CREAM、唔多咖啡味酒味既人。

🌟价钱方面晚餐我觉得系中价嘅意大利菜,如果突然好想食黑松露意粉、意大利云吞可以一食,但呢个价钱食到呢个质素绝对系满意,人均300食到手工意粉嘅口感,应该算系香港性价比最高嘅手工意粉同埋意大利菜。

用餐体验都好好,上餐速度算快,食完pasta之后会收晒啲嘢,俾啲新嘅碟同餐具再上甜品。环境都几好,将军澳分店好似其他分店咁,有半室外嘅位置,边食边望住条街,感觉自身喺外国咁,而且仲可以带毛孩,不过半室外位置会同间离枱相连。

Lunch同埋brunch比起夜晚更加平,人均百几到二百几就可以食到前菜意粉甜品,整体系我经常回访嘅手工意粉。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $150-300pp (服务费: 10%)
2023-04-28
  • Tiramisu