2020-07-23 358 浏览
一大朝早同朋友行完港岛径⛰️,由黄泥涌落返铜锣湾,因为天气太热🥵 又啱啱行完山嘅关系,老编本身已经冇乜胃口食嘢,净系想食啲冻冰冰嘅甜品消暑兼解渴💨,但系同行嘅朋友就觉得好肚饿又想食啲饱肚啲嘅食物,所以一时间谂唔到应该去边度同时满足我地两个截然不同嘅需要,谂住搭车落咗时代广场再算。落咗车啱啱经过鹅颈桥底嘅时候,见到一间以前中学成日放学都走过嚟食下午茶嘅铺头,谂都唔驶谂就决定入去食个轻便午餐。呢一间小店就系人和荳品厂,佢嘅位置啱啱喺正鹅颈桥底嘅隔离,旁边就系湾仔街市,对面就系好多过海巴士嘅鹅颈桥巴士站,地理位置非常方便。据我所知除咗鹅颈桥底呢一间分店之外,渣甸坊𠮶边亦都有一家,另外旺角𠮶头都有两家,都算系一间连锁式嘅豆制食品小店!入到去店舖嘅空间唔算好大,店内设计简单朴素,冇乜太多花巧嘢,座位亦都系以旧式嘅直木凳为主,整间店舖大概最多可以容纳20人左右,系一间实而不华嘅小店,仲有满满以前同中学同学落嚟食嘢嘅回忆添。入到舖头右边首先见到一个开放式嘅厨房,展板上铺满左一嚿嚿鱼肉豆腐,闻到都香喷喷,虽然小店嘅设备睇得出都用咗好长嘅一段时间,唔算新,但整体来讲都系好整齐好干净。好香嘅鱼肉豆腐制作中

好香嘅鱼肉豆腐制作中 😋

豆腐花类

豆浆, 小食类

同朋友喺店里面两个人拣咗一张四人枱坐,小店嘅餐牌只有两页,一页全部都系豆腐花类,另一页就有豆浆同埋一啲小食,选择唔多,但每一碟嘅价钱都只系$20内,感觉好抵食

睇完餐牌之后,同朋友一共嗌咗两碗豆腐花同三碟小食。虽然话就话小食,但每一碟嘅份量都好大,食完就好似食咗一餐正餐咁,性价比好高!而且上菜嘅速度非常快,我哋落咗单5分钟之后就已经开始列咗啲小食,啱晒啲赶时间嘅人过嚟快吃一餐

豉油王炒面
首先食系豉油王炒面($16),记得以前放学之后最钟意就系食呢个炒面啦,虽然只系$16 ,但系炒面嘅份量多到可以搭一个小山丘,食完已经饱咗一半,而且炒面嘅配菜好足料,有好多芽菜豆卜条,面质一啲都唔湿,豉油嘅味道仲好入味添,又便超级好食仲好饱肚添,味道同以前都仲系一样!

碗柴鱼花生粥
另外我哋都嗌左碗柴鱼花生粥($20 ),虽然天气真系热到完全唔想食粥,但系人和出嘅柴鱼花生粥就算再热都一定要食返碗,因为真系太好食啦!粥底煲得好绵,水同米嘅份量啱啱好,绝对唔会好水,好多柴鱼肉同花生系粥入面,一啲都唔马虎,啱晒我呢啲钟意「食花生」嘅人!

卤水豆腐豆卜($16 )
卤水豆腐豆卜

卤水豆腐
黎得豆制专门店当然要嗌翻碟卤水豆腐豆卜($16 )啦,豆腐好滑卤水汁好入味,配埋自家制酸辣酱真系一流,简单又健康嘅小食

卤水豆卜

豆卜嘅豆味亦好重,食落口啲卤水汁咇晒出黎好香口,配粥食又得!

朱古力豆腐花

食完三个一啲都唔小嘅小食之后,我地就嗌埋甜品,朋友拣咗花奶豆腐花(冻)($16 )而中意朱古力味产品嘅我当然就嗌咗碗朱古力豆腐花(冻)( $16 )啦!

朱古力豆腐花
两个比较之下我都系钟情朱古力味多啲,记得以前中学都系一定会带呢一个味嘅豆腐花,因为朱古力嘅甜同豆腐花嘅滑好夹,仲系用我最钟意嘅吉百利朱古力粉开,用咗朱古力粉就唔需要额外加糖水,觉得呢个食法好食过传统食法好好味!

花奶豆腐花
花奶味就第一试,都唔错嘅,不过略嫌同豆味冇咁夹,会好似变咗食啫喱咁,怪怪地。

总括嚟讲,人和荳品厂真系实惠之选,食物平靓正之余上餐速度仲好快添,当然价钱上已经冇以前中学𠮶阵咁平,但系依然系好抵食,喺度仲可以揾返好多中学嘅感觉同回忆,呢啲就真系用钱都买唔到啦!🥰🥰
2020-07-11
豉油王炒面