2020-10-20
👩🏻🤝👨🏼大埔覓食到咗10月又係繁忙嘅時候今日同groupmate 講定左要好有效率咁傾完project之後齊齊去食好西😛有去開大埔覓食嘅各位可能都知道喺太和路呢頭有好多好好食嘅小店😋今次又成功解鎖美食地圖🤓首先想講好搞笑嘅係打開個Menu就見到頭兩版特登介紹點樣用廣東話講泰文,而笑點特別低嘅我同朋友都笑咗一大輪先至點到餐😂 🥢勁爆炒生菜包食得泰菜都走唔甩一定要食生菜包啦,呢度有兩款生菜包,上面嗰款好大隻字寫住「唔係炒」生菜包問返店員原來兩款嘅分別係「唔係炒」嗰款嘅話呢會冇咁熱氣乾身少少而下面呢款「勁爆炒」真係名副其實勁有鑊氣好惹味😋少少辣,啲肉粒唔會乾爭爭好Juicy,配埋好新鮮嘅生菜真係好好味😋🥢泰式板煎蠔仔蛋朋友唔知點解千揀萬揀揀咗一個睇落去最唔似泰菜嘅泰式蠔仔蛋,其實係上菜之前我就一啲期待都冇嘅🤨點知一上菜嗰下聽到塊鐵板咋咋聲😯再食一啖蠔仔蛋就完全改觀啦好有蛋香味,蠔仔好鮮甜,加埋底下有少少煎香咗嘅芽菜之後 再點埋佢特別配埋嘅泰式辣醬好惹味食到停唔到口😚 (朋友仲將蛋同生菜包mix埋食,又係另一個感覺😆)🥢馬拉盞粉絲炒雜菜煲每次同呢一個朋友食飯佢都一定要至少叫一碟菜嘅,對於
🥢勁爆炒生菜包
🥢泰式板煎蠔仔蛋
🥢馬拉盞粉絲炒雜菜煲
每次同呢一個朋友食飯佢都一定要至少叫一碟菜嘅,對於食肉獸嘅我來講就最怕食淡茂茂嘅青菜,所以今次就揀咗馬拉盞口味,其實我覺得呢一個應該叫做馬拉盞粉絲「爆炒」雜菜煲先啱😆因為佢一上菜揭開蓋果下係咋渣聲噴曬煙已經聞到好香,完全係可以吸引到我乖乖地食菜😗
🥢泰式奶茶(配忌廉)
諗返起去泰國嘅時候每一日都至少飲一杯泰式奶茶先捨得返酒店,但係喺香港硬係好難飲得返真Thai tea,今次喺呢度竟然飲得到(Thai tea就係有一種特別嘅茶味但係一般香港嘅Thai tea 通常都係假Thai tea🙊)
補充番舖頭嘅店員真係好有善☺️我哋兩個冇book位盲中中入到黎佢都安排咗一個靠窗位比我地,每張枱之間都安裝左膠板隔開唔同嘅客人令我哋食得好安心👍🏻🤓落單嘅時候仲會好細心解釋俾我哋聽唔同口味嘅分別,而且我朋友要將出咗名偏甜嘅泰式奶茶要求少甜嘅時候(真係麻煩友😑)店員都好細心咁解釋試下盡量幫我哋保留真Thai tea 之下做少甜,朋友都好滿意👍🏻
見到我地自拍仲主動要唔要幫手影,呢點真係抵讚🤩順便講埋份量真係好多我哋本身諗住叫住三樣先唔夠再加,點知食三樣餸都飽到食唔晒😋今次得兩個人試唔到太多款,見到佢menu仲有好多選擇,下次要再嚟多次先得🤤