2025-04-08 2622 浏览
細個係住港島區,所以好少過九龍,大個之後先識旺角哩間倫敦大酒樓。潮流興懷舊,最近好多人提及倫敦酒樓仲有推車仔賣點心,咁就嚟試吓啦!雖然地方都寬敞,但佢哋啲車仔都唔係推嚟推去,只係泊兩架喺度,等啲人自己埋去攞!咁唯一俾到我有啲懷舊感覺嘅,就係啲人自己捧住啲點心埋自己張枱囉!記得細個見啲大人都係走出去睇吓有咩點心,因為驚住啲車仔俾人攔截哂!😅點心方面,腸粉好食,粉質地係以前嗰種滑、薄得嚟唔易爛,但又唔係依家有啲煙韌到唔似腸粉皮!蝦餃有筍!👍🏻依家啲蝦餃只係大隻多蝦!其實好食嘅蝦餃唔需要大隻,啱啱好一啖就好,而且要有筍囉!燒賣就同蝦餃飲茶係一定要有嘅,但佢嘅燒賣就麻麻,我唔係要有蝦,但一定要有冬菇,否則就只係一嚿豬肉囉!佢嘅薄罉都唔得,厚身麵粉,少韮菜,用火腿!🙄無香味!記得細個食嗰啲,係有糯米粉+粘米粉、蝦米、韮菜、菜甫,煎得薄薄,邊有啲燶脆,中間軟糯。整體不過不失啦!

整體不過不失啦!