2020-05-24 1703 浏览
喺依家武汉肺炎疫症所带嚟嘅阴霾仲未完全消散嘅时候,周围都唔去得,当然旅行去转台湾都唔得啦!咁唯有去呢间嚟自台湾师大夜市嘅过江龙「灯笼卤味」,揾返属于台湾嘅味道,当自己去咗转台湾啦~~~开左都一段日子,但仲系好多人排队!即叫即整~呢度嘅卤味都系由台湾进口,即叫即卤,亦都非常入味,款式众多,而有啲例如王子面,好少可以喺香港食到,虽则都系公仔面,但有种台湾嘅味道渗透出嚟。呢次我哋两个分别叫左萝卜,大豆皮,猪腱肉,高丽菜(椰菜)配王子面。另一个叫左甜不辣,素鸡,鸡翼,大陆妹(生菜)配冬粉(粉丝)。当然味道全都非常入味,大豆皮有啲似豆卜咁,吸满汤汁,味道更浓,猪腱肉怕食肥肉嘅,可能会有点却步,高丽菜爽口,萝卜亦清甜,所以整体系非常满意。小食方面呢次叫左客苹果盐酥鸡,盐酥鸡本身炸得非常香口,调味得宜,炸粉亦适量,而间中可食作伴碟嘅苹果,会有助减少盐酥鸡带来嘅油腻感。饮品:呢度有个名为红茶豆浆,其他地方闻所未闻,原来配以红茶嘅豆浆,有啲啲似奶茶嘅味道,但轻盈啲,饮落舒服舒畅啲,感觉亦都健康啲。另外一杯系红枣桂圆茶,因为朋友近排有啲寒 所以要补补血~~叫左半糖 味道刚好 补补的

开左都一段日子,但仲系好多人排队!

即叫即整~

• 苹果盐酥鸡