2020-06-15 63 浏览
《食左当去左系列~曼谷篇》以前上机之前都会系T2食泰潮,如今T2不在,旅行又去唔到,咁就上开饭网揾泰潮,先知原来有咁多分店,而中环呢间有最多好评,所以就黎会一会我日思夜想既泰式海南鸡~menu有单人套餐/2人餐/4人餐,见2人餐咩都有d,为食既我就即刻order冬阴功汤~冬阴功汤非常足料, 有猪肉丸、虾、车厘茄、秀珍菇, 味道够晒地道,酸甜+ 椰奶香泰式青木瓜丝沙律~青木瓜丝沙律系一道开胃前菜﹐青木瓜既酸配上泰式特有既沙律汁,非常醒胃泰潮海南鸡(例牌)~米芝莲海南鸡系名副其实,海南鸡已经去晒骨﹐皮爽鸡肉滑身﹐另上既酱汁惹味(门过店员,全部自家制)﹐配上鸡油饭﹐一解水门鸡之瘾!!泰式蒜蓉炒杂菜~咪以为炒杂菜好普通,呢度既杂菜好有蒜香,亦不失鲜甜 , 连最怕既甘笋草青味都冇晒(椰菜、木耳、甘笋、芥兰、栗米芯)泰式炸虾饼拼春卷~炸虾饼春卷每件各一﹐炸物够热够脆身招牌咖哩 (牛筋腩)~咖哩唔算太辣﹐牛筋牛腩份量都几多下,牛味香~~ 配菜用上三色椒replace左薯仔, 原来三仔椒煮咖哩都几鲜甜是日甜品~椰汁大菜糕为ending 非常好, 清甜不腻!!最后要特别赞扬呢度既SERVICE~1) 就
《食左当去左系列~曼谷篇》

泰式炸虾饼拼春卷~炸虾饼春卷每件各一﹐炸物够热够脆身

是日甜品~椰汁大菜糕为ending 非常好, 清甜不腻!!

最后要特别赞扬呢度既SERVICE~
1) 就算2个人黎到, 餐厅会尽力安排4人台,
2) 上冬阴功汤既时侯会问要唔要帮我地"不"埋,但作为相机食先既吃货,都系自己黎岩D
3) 本身餐台上已经有TISSUE, 但食到中间,店员都会续张台问要唔要extra tissue¬¬
冬阴功汤
泰式青木瓜沙律