2018-06-23 1140 浏览
公司隔年都会喺利宝阁举办聚餐,我之前只觉得食物都系过得去,呢排同老公都返半昼,个个中午都钟意去饮下茶,叹下点心,享受下悠闲嘅午膳,于是我地就黎试下点心,同之前食围餐嘅经验相比,简直系有惊喜!喺䢂口见到呢张广告,揾埋苏施黄宣传谷饲叉烧蛋饭,$64连埋足料老火汤,唔系唔试下呀嘛。叉烧蛋饭真系必试,荷包蛋仲有㶶边,比起广告相更吸引,我本身就好钟意食㶶边荷包蛋,蛋边又香又脆;叉烧虽然大旧左少少,斩返两刀会易食d,幸好口感松化,肉质软腍,肥瘦适中,唔会太腻,脂肪烤得甘香,仲尝到外层麦芽糖嘅丝丝甜味,好有层次;白饭亦有饭香,有嚼劲,三者结合得恰到好处。随餐附送嘅足料老火汤绝不欺场,今日系木瓜雪耳鸡脚汤,单睇色泽已经知道个汤好浓郁,饮落就觉得好润。雪耳煲到又腍又滑,我地连汤渣都清得一干二净。除左叉烧饭,我地仲点左好几款点心。脆皮虾饺,撒少许炸蒜更添咸香。虾饺皮薄,最厉害系做到外层脆之余,仍然食到烟韧口感。虾肉爽脆,咬开仲有汁滴出来,难怪每粒要$11,但真系值得一试!另外仲点左一笼南翔小笼包。以茶楼质素来讲,算系有惊喜。平时去茶楼食果d一系一夹皮就穿,皮太淋,或者系入面一块冇灵魂嘅肉,不鲜不甜。但呢度

除左叉烧饭,我地仲点左好几款点心。

另外仲点左一笼南翔小笼包。

以茶楼质素来讲,算系有惊喜。平时去茶楼食果d一系一夹皮就穿,皮太淋,或者系入面一块冇灵魂嘅肉,不鲜不甜。但呢度食到嘅系皮薄馅靓,皮带点韧度,咬开有丰富肉汁。

香茜牛肉肠,肠粉皮嫩滑,牛肉又滑,肉馅同肠粉结合得好紧密,绝对唔系肠粉还肠粉,牛肉还牛肉,肠粉要做得咁好,绝不简单。

甜点都试左两款——椰香酥脆蛋散、酥皮蔴蓉汤圆。

蛋散炸得够干身香脆,沾上些许麦芽糖同椰丝,唔会太甜太腻,食多几旧都仲得!

扭成绳结状,唔会系咪令到蛋散食落咁酥脆嘅秘诀?

酥皮蔴蓉汤圆,爱食甜点嘅老公激赞!外层酥蛋仲散发住蛋香味,糯米皮烟韧,蔴蓉仲有d流心。

已经有到好饱,仲送埋木瓜雪耳糖水,非常清润。顺带一提,部长同上菜嘅姐姐都非常好礼貌,招呼殷勤,会留意住我地有咩需要,话说叉烧太大旧,我地用只银匙自己分开佢,部长好紧张过黎问洗唔洗帮我地分;有时我地差唔多饮哂杯入面d茶,又会帮忙斟茶;老公去个洗手间都有两个部长指示佢点去,所以我见之前有d食评话服务态度差,我都觉得好诧异,希望将我今次嘅体验同大家分享一下。
2018-06-21
  • 脆皮虾饺