2019-02-07 668 浏览
今日同朋友庆生,所以黎到The Salted Pig食翻餐好嘅。本来餐厅做梗promotion,原本$248既乳猪以$100就换购到,可惜我地太迟到,乳猪已经卖清光,唯有下次再试。牛油果香芒大虾沙律本身我就好钟意食牛油果,所以见呢款沙律有牛油果就即刻点左。成个沙律有羽衣甘蓝、青瓜、蕃茄仔、芒果、牛油果同埋烧过嘅大虾,加埋甜甜辣辣嘅沙律汁,将各种食材完美融合。然後呢餐食到咁上下,我地发现沙律真系必备,因为其他野食都偏向重口味同油腻,即使系食肉兽,都真系要间住几啖肉一啖沙律咁balance番。动感Nachos手震影蒙左张相。上面有啲pulled pork,都几惹味。不过整体如果多啲酱同芝士就好。除左面头几块有料有酱,下面真系得番斋Nachos。白酒青口配薯条青口有阵淡淡嘅白酒味,唔会太抢口,个汁要黎送薯条一流!不过呢兜青口入面都有几多得个壳Ribs呢度个Ribs都几大份,每条骨痴住嘅肉都好多,唔洗妹下妹下都啖啖肉。粟米烧过黎,闻落有少少煨蕃薯嘅味,好甜!慢煮猪腩猪腩油脂同肉层层分明,经过慢煮之後肉质软嫩,配埋个汁酱都几好食!不过始终脂肪多,加埋其他菜式都比较油腻重味,食左一小旧就已经觉得太

牛油果香芒大虾沙律

动感Nachos

白酒青口配薯条

Ribs

慢煮猪腩
猪腩油脂同肉层层分明,经过慢煮之後肉质软嫩,配埋个汁酱都几好食!不过始终脂肪多,加埋其他菜式都比较油腻重味,食左一小旧就已经觉得太heavy,唯有搭埋配菜同之前嗌果个沙律先勉强食到多两旧。(配菜个红萝卜爽口又甜🤟🏼)

黑松露Risotto
呢个Risotto饭粒弹牙,唔会煮到过稔。味道都ok,不过少少偏咸。

Tango
呢杯mocktail有几款水果系入面(唔记得有咩喇),加埋梳打,酸酸甜甜咁几refreshing

整体都唔错,老板话星期一有main course买一送一,下次要衬有优惠黎食,抵好多!