2020-02-25 863 浏览
AVA坐落于尖沙咀丽景酒店38楼,因为层数够高所以可以睇到维港既景色🌃。不过以睇到夜景既酒店餐厅黎讲,佢地既价钱算好合理,如果用埋信用卡优惠既话,都算得上系抵食添架!-点菜后会送上餐包同前菜,以前面包酱有埋蕃茄味牛油🍅,今次只得香草牛油、榄榄油同黑醋🥺。前菜系烟三文鱼,咸咸香香够哂开胃。-Oyster $268海水味唔重,但好鲜甜😋!蚝肉爽滑,食后带余香,蚝边爽弹好有口感!虽然无讲产地同品种,但一打咁既价钱真心食得过👍🏻。-Pan seared Foie Gras $188其实我好中意食佢既鸭肝冻,可惜今次上到黎发现已经转左做煎鹅肝🥺!煎鹅肝足足有两大块,非常肥厚,口感绵密软滑,但略嫌太油腻,都系中意之前个鸭肝多啲🤪,鸭肝浓味得黎又唔会太过油腻。-lobster Risotto $328Risotto口感迎合香港人口味,质感软糯,龙虾味超浓🦞,非常入味。加上落左Cream,令到味道更加丰盈,而龙虾肉份量都唔少,每啖饭都会食到龙虾肉🤤!-Steak & Fries $388肉质唔错,几软嫩,但有啲锁唔住肉汁,薯条亦可能因为喺厨房放太耐,所以食落冻冻地同淋哂🤥。-Rose Ice Crea

Oyster $268

Pan seared Foie Gras $188

lobster Risotto $328

Steak & Fries $388
Rose Ice Cream $248
每日限量提供,所以记得预先打去预订‼️
厨师会推架餐车去你张枱,边整边讲解制作过程👨🏻‍🍳。厨师好强调系用有机玫瑰花🌹,所以可以安心食!雪糕靓得黎都好浓玫瑰味,好好食💕!(小提示:厨房系根据你既上菜速度而上甜品,所以想比惊喜男/女朋友既话💋,记得早啲食,咁就可以成为全场第一场雪糕表演啦😈!)

Pink Lips $125
喷住干冰同玫瑰花香气咁送上🌹,好梦幻,酒精味都几浓,但有柠檬汁同蛋清🍋,所以饮落都几清新。

Riesling $108
好中意饮Riesling,因为够甜😋,岩哂我呢啲受唔到烈酒味既人,而且带少少花香味🌹,对于女仔黎讲好易入口。
📍
。AVA Restaurant Slash Bar