2021-05-12 2672 浏览
位于将军澳既呢间皇冠假日酒店入面既尚厨,今期既自助餐主打蟹脚,生蚝同鸭肝任食,呢三款都系食完可以回本既食物,既然系咁就试吓顺便提早庆祝母亲节啦~而呢间酒店既晚餐自助餐系有分两轮,头轮系由5点半食到7点半,而次轮就紧接住由7点半开始,初头都觉得其实自助餐黎讲食两个钟都够饱,所以今次就拣左头轮食啦~一入到去职员既服务态度好好,呢样系抵赞既,而座位方面都算宽敞,但枱与枱之间既空间感觉上有小小逼,而拎食物既地方系一排过既,唯独系甜品同雪糕同冷盘系分开既,而每次去拎食物果时都好多人排,我谂系因为个时间只系得两小时,大家个心态都比较紧张,所以拎食物方面就比较逼啦~首先讲下海鲜区,佢有蟹脚,龙虾,螺,青口,沙白蚬同虾等等,主要都系拎蟹脚为主,佢既蟹脚就未算系好肥美果只,而蟹螯比较多,呢啲蟹肉比较少,亦比较难去剥啲蟹肉食,至于味道都唔错,食到蟹既鲜味同海水味~而龙虾食落就无乜鲜味,肉质亦比较霉,所以龙虾既质素系比较差既~而蚬就食到有啲沙,感觉上都系一般般~然后系生蚝区,呢度既玩法系每次你要佢先会开比你,有个师父系度开同洗走啲蚝壳碎,但个师父开得比较慢小小,而又好多人拎,所以每次去拎都要排队,即使系食左

然后系生蚝区,呢度既玩法系每次你要佢先会开比你,有个师父系度开同洗走啲蚝壳碎,但个师父开得比较慢小小,而又好多人拎,所以每次去拎都要排队,即使系食左一个钟后,生蚝区系仍然要排队先有得拎,所以就效率较低啦~至于生蚝方面都几大只,而肉质亦比较厚,食落海水味几重,以生蚝既质素黎讲的确唔错~

比较特别既系佢系有中东既果款烤肉食,呢样的确系比外面既自助餐有啲唔同,佢系一整条挂住系烤炉度,有厨师企系度帮你切,呢样系比较新鲜既👍🏻👍🏻

而其他熟食区既野食就只系一般水准,都系一啲常见既小菜,所以呢个区域令人想拎既意欲都唔大,比较特别小小既就系佢有辣酒煮花螺食,叫做有小小特色

而第二个重点就系煎鸭肝啦,呢样野系几搞笑既,因为佢唔系第一时间出既,系食左大约一个钟之后先至出既,同埋佢每一次出既份量都唔多,而出既次数大概只系出左3-4转,呢样野感觉上就有小小唔抵啦,而佢既鸭肝的确几厚,食落油脂香味好浓,口感亦好绵密同滑,唯独系佢底下配搭既面包太硬,基本上系比较难咬,亦都唔系十分脆,呢件多士就麻麻啦~

最后就系甜品区啦,佢既款式都算多,有蓝莓芝士蛋糕,千层酥等等,味道都唔算太甜,size都合理,而雪糕方面就系haagen dazs既,口味都有好多款,而比较特别既系佢系有柠檬雪芭食,感觉上都几多选择,同埋都系由佢舀比你,想食乜就点乜~

总结黎讲呢间自助餐既食物水准都算ok,但晚餐自助餐只系食得两个钟其实就唔多够啦,虽然就一定够饱,但食得都算非常之赶,而食客都可能因为食得两个钟既关系,大家都比较心急,而晚餐做两转的话餐厅职员都做得比较辛苦,呢方面就要谂谂啦~
2021-05-08