2021-09-19 74 浏览
今次有朋友約去食居酒屋,就揀咗呢間備長原本諗住只係一間做咗幾年嘅舖頭,點知老闆話其實佢哋已經做咗15年,so shocked!距離太遠所以Zoom到有D矇不過師傅的確係係咁樣整啲串燒荔枝豬肉卷外面係充滿燒烤味嘅豬肉卷,裏面係燒完之後更甜更滋潤嘅荔枝,食幾多次都覺得咁好味豚之大腸日本嘅豬大腸會係切開一片片,所以睇落會有啲唔同。味道就會比平時嘅更脆口,同埋比較薄身,易啲食厚切牛舌揀厚切真係冇錯,厚切嘅口感好厚實,完全滿足到嘴叼嘅我自家製免治雞肉棒配溫泉蛋呢個我的確對佢幾有期望,先攪勻個蛋,造成蛋汁。之後再將雞肉棒浸蛋汁食。加完蛋汁嘅雞肉棒又會係另一番風味。食完雞肉棒個蛋汁仲可以直接飲埋,好正!柚子芥末墨魚鬚呢個真係對佢都幾有期望,因為平時居酒屋比較少食。柚子芥末個味道太濃,食起嚟嗰陣覺得好鹹。成也芥末,敗也芥末明太子雞翼燒到金黃香脆,有啲仲釀左好多明太子做餡料,幾有驚喜。配埋支日本酒就啱啦墨魚汁炒烏冬烏冬炒到好熱,但唔知點解墨魚只有室溫感覺可以做得更好燒飯團配三文魚因為用咗優質米飯,只係喺表面輕輕咁燒過,都做到外脆内軟嘅效果。加埋有三文魚做餡料,飯團來講都幾優質
今次有朋友約去食居酒屋,就揀咗呢間備長

距離太遠所以Zoom到有D矇
不過師傅的確係係咁樣整啲串燒

荔枝豬肉卷

豚之大腸

厚切牛舌
揀厚切真係冇錯,厚切嘅口感好厚實,完全滿足到嘴叼嘅我

自家製免治雞肉棒配溫泉蛋

柚子芥末墨魚鬚

明太子雞翼

墨魚汁炒烏冬
烏冬炒到好熱,但唔知點解墨魚只有室溫
感覺可以做得更好

燒飯團配三文魚