2020-01-22 1840 浏览
由于想试下精致嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撑枱脚。具日本风嘅居酒屋设计同半开放式嘅厨房令人感到份外温馨,更为有趣嘅系铺头啲凳底部都以可口可乐架做装饰。啱啱坐低,店员已经细心为我地送上鸡汤,亦都仔细咁介绍菜单同推荐嘅菜式。海鲜方面,我哋嗌咗海老,蒲烧鳗鱼同烧活元贝。海老一大只海虾,表面加咗一啲啲盐,食果阵啖啖虾肉,口感饱满,不用沾上任何酱汁就已经别有风味,而元贝同样大大粒,味道爽口鲜甜,蒲烧鳗鱼酱汁香浓,入口相当滋味。相信海鲜爱好者一定会钟意,嘅新鲜,味道又好味而有层次,令人忍唔住一啖接着一啖咁食。串烧方面,我哋嗌咗日本和牛串、鸡肉串,以及黑毛猪腩串。三款之中最为出色嘅系黑毛猪腩串,肥而不腻,相比起其余两款更为嫩滑。而其他则肉腍而不腻,十分肥美,油香浓郁。关东煮方面,我哋嗌咗日本萝卜、竹轮、日本鱼饼,以及稻庭乌冬。冬天食关东煮真系暖入心。日本萝卜入口即融,鱼饼竹轮亦都好好味。稻庭乌冬则配上日式清汤底,味道不错。本来打算嗌美人锅配乌冬,可惜太好卖,去到已经一早售罄。炸物方面,见有一款shake shake脆炸鸡锤,因为觉得新奇所以嗌咗。一共六只附上紫菜味shake shake调味粉,
由于想试下精致嘅日本料理,所以平日晚上同女朋友嚟撑枱脚。

本来打算嗌美人锅配乌冬,可惜太好卖,去到已经一早售罄。

炸物方面,见有一款shake shake脆炸鸡锤,因为觉得新奇所以嗌咗。一共六只附上紫菜味shake shake调味粉,香脆而味浓,建议配饮品一齐食。

饮品方面,嗌咗信州白提子梳打,及舩板梅子酒。以解烧物串烧带来之口干感,入口透心凉。两者都是日本制,一个白提子梳打为碳酸饮品,饮落就是充满气感,很爽快。另外就是果酒,酒精浓度不高,搭配之下十分容易入口,可以在闲时与朋友斟酌一番。

温馨嘅一餐晚饭以日本绿茶雪糕作为点缀,都算系种幸福。
2019-11-20