2017-12-08 406 浏览
系铜锣湾工作左一个上午,大概两点终于有午饭食。想揾个舒服位置坐下,肚子又饿需要食下正餐,最后选择左办馆。第一次走上Tower 535,一直以为系写字楼,原来系上面大堂位置,划左一个大范围做餐厅。环境清幽,梳化櫈位得舒适。面口有两大位日清仔做宣传,入内亦都有一个比人要高嘅日清仔,手捧住嘅出前一丁更系高到上天花板。无叫到出前一丁套餐,点左All day breakfast with Parma Ham ($88),饮品转左Caramel Creme Brûlée Coffee(+$20)。午餐包埋餐汤,绿色嘅外貌,入口却系几香浓嘅杂菌味。不嬲都中意忌廉汤creamy嘅口感,而呢度又唔会过份浓郁,作为餐前享用都几合适。All day breakfast 包括炒蛋、薯饼、茄汁豆、肠仔、沙律,仲有烘面包,都几大份。整体食物水准正常,薯饼热辣辣特别惹味,炒蛋都属微温,只系略为老左少少。八爪鱼型肠仔都几大条,我自己就唔太喜好油炸食物,不过的确香口。一开始见片面包白雪雪唔多吸引,拎上手仍然温热,而且软绵绵,口感不俗。Caramel Creme Brûlée 卖相相当少女,呢度唔整拉花,反之系用蝴蝶酥同

Caramel Creme Brûlée 卖相相当少女,呢度唔整拉花,反之系用蝴蝶酥同脆粒将其布置,七彩缤纷。又想食甜品但又怕太甜嘅关系,点左少糖,果然最合个人口味。咖啡相对淡,面层嘅奶泡上果然有焦糖,用匙羹敲落去,感觉的确似焦糖布丁般香脆。

女孩子嗜甜,尤其系心情欠佳嘅日子。再点左伯爵茶焦糖布丁($55),好彩有叫埋呢个全餐最满意嘅食物!布丁香滑不在话下,绝对要用Q弹黎形容。淡淡嘅伯爵茶芳香,再加上甜甜蜜蜜嘅焦糖,实在令人心情大好,压力都大减。实在多得呢道甜品,令我心灵或多或少都得到一点嘅慰藉。