2023-05-22 67 浏览
母親節我帶左阿媽去邊度玩?就梗係要帶佢去…食「阿嗎」家姐🤩🤩食有質素日本野都唔一定要下下千千聲$$誠意推介 幾百蚊有找且性價比極高的-辰!先嚟一杯Welcome Drink🤩居然有香檳清酒下午都飲酒 會唔會有啲過分!係過分開心 小酌一杯都可以怡情嘅😎😎最鍾意食前菜的淮山水雲漬 入口好清新淮山涮涮的味道跟水雲漬酸酸的味道很配搭熱辣辣的茶碗蒸 要小心燙口 每一啖都有唔同嘅用料 有魚、冬菇、蝦、豬肉同蟹柳 美味滑溜 先有蜜鉗鯛刺身 打開味蕾新觀感用酸汁啫喱跟散落的紫蘇花 不用點豉油 已經有香氣和非常清新 輪到九件壽司登場 1.赤蝦 晶凝通透 膠質滿瀉 沒有吃到難咀嚼的蝦筋 值得一讚2.深海池魚 師傅刀工精湛 湛入醬汁 入口即溶 吃得我心花怒放 3.北海道 水八爪魚腳 食落去好爽脆口 比較特別4.池魚 魚身較濃味但體質較輕盈 吃完又不會感到肥膩 5.赤貝 雕琢成花 吸入更多調味 鮮味滿滿 一口氣把它吃完 還真想encore 6.熟成赤身 用豉油醃過 不用沾上芥末已經很好吃 7.宮城縣小肌魚 銀色的魚邊 薄薄一片 帶有酸酸的口感 夏天食零舍開胃 8.右口魚邊 俗稱鰈魚 用紫菜包裹着 非常矜貴 汁
母親節我帶左阿媽去邊度玩?
就梗係要帶佢去…食「阿嗎」家姐🤩🤩
食有質素日本野都唔一定要下下千千聲$$
誠意推介 幾百蚊有找且性價比極高的-辰!

先嚟一杯Welcome Drink🤩居然有香檳清酒

下午都飲酒 會唔會有啲過分!係過分開心
小酌一杯都可以怡情嘅😎😎
最鍾意食前菜的淮山水雲漬 入口好清新

淮山涮涮的味道跟水雲漬酸酸的味道很配搭
熱辣辣的茶碗蒸 要小心燙口
每一啖都有唔同嘅用料 有魚、冬菇、蝦、豬肉同蟹柳 美味滑溜
先有蜜鉗鯛刺身 打開味蕾新觀感

入口即溶 吃得我心花怒放
3.北海道 水八爪魚腳 食落去好爽脆口 比較特別

4.池魚 魚身較濃味但體質較輕盈 吃完又不會感到肥膩

6.熟成赤身 用豉油醃過 不用沾上芥末已經很好吃

8.右口魚邊 俗稱鰈魚 用紫菜包裹着 非常矜貴 汁醬淹過後味道更出眾 要趕緊把它吃完 因為紫菜很快變軟
9.蔥花吞拿魚碎手卷 先拍個照打卡留念

弄得好吃的手卷 真的完全不用添加醬料
吞拿魚蓉香氣滿分 配上蔥花 在舌尖上留下滿足的味道
最後以味噌湯吸物作結 頓時清一清口腔

綠茶日本蕨餅紅豆🫘當抹茶遇上紅豆就像找到靈魂伴侶 清涼、淡雅、絀撲 充滿嚼勁的口感 令人難以忘懷。。。。

提提大家午餐只係有1.5hr用餐時間
所以會食得有少少急 但整體不俗🌟