2023-09-16 108 浏览
近排成日食茶记,总觉得冇新意,今次就食土耳其菜啦。食肆叫做土耳其小城,入面的装横非常有中东风格。而侍应应该系土耳其人,需要用英语同佢地沟通。不过餐牌有中文,点餐亦可以用QR code,简单方便。首先叫左两杯饮品:印度奶茶茶香特别且非常浓厚,而奶茶上方布满肉桂粉,增添香味芒果乳酸颜色,味道都似杨枝甘露,容易入口,口感顺滑芝心炸鸡件(土耳其版麦乐鸡,非常配合枱上嘅3款酱料,红色是辣酱,绿色是薄荷酱,白色是沙律酱)鸡件外脆内嫩,入面充满肉汁,又有满满的芝士,味道丰富多层次。浮云沙律(杂菜沙律)沙律色彩缤纷,而且沙律酱酸酸甜甜,配上酸青瓜和橄榄,非常开胃。南印度马萨拉鸡(最欣赏菜式)未送上枱已闻到香浓嘅香料味,而且色泽鲜艳,配上绿色的芫荽碎,非常诱人。估唔到系香港可以食到辣得过瘾嘅「红咖哩」鸡,又香又辣,令人食欲大增。鸡件应该是烧烤过,带有小小嘅焦香味,令人惊喜。鸡件不会太干身,好似食紧鸡肉串烧咁,令人食指大动。蒜蓉烤饼烤饼非常新鲜,不会太油,又有口感。配上不同嘅香料,就算净食烤饼都好味😋咖喱草原牛肉炒饭颜色丰富,第一次食到比较健康,即冇咁浓味嘅炒饭。不过有不同香料,所以清淡得黎都好味。最后,
近排成日食茶记,总觉得冇新意,今次就食土耳其菜啦。

首先叫左两杯饮品:
印度奶茶
茶香特别且非常浓厚,而奶茶上方布满肉桂粉,增添香味

芒果乳酸
颜色,味道都似杨枝甘露,容易入口,口感顺滑

浮云沙律(杂菜沙律)

南印度马萨拉鸡(
最欣赏菜式)

蒜蓉烤饼

咖喱草原牛肉炒饭
颜色丰富,第一次食到比较健康,即冇咁浓味嘅炒饭。不过有不同香料,所以清淡得黎都好味。最后,所用的饭粒较长较淋身,让人感觉容易消化。

附上餐牌: