2009-09-30
我朋友說這店不論任何日子與時段都很多人, 星期日想陪佢食, 但佢等到發掹掙. 好啦, 終於選擇平日晚上去食, 結果等咗一個鐘, 我們便論流在商場流連等位。一入去先知位其實不少, 只是人手不足, 入座較慢. 加上餐廳不用派飛制度, 只靠顧客自律寫名登記, 有不少人冒認提早入座, 也有不少人遲到懶三懶四與侍應交涉, 所以都幾混亂。朋友本來是發脾氣, 但打開餐牌看見pizza, 意粉等都是廿多元一客, Kirin Beer都是$14一支, 紅酒$20一杯, $30一小Jar, $40一大Jar. 跟餐無限飲汽水咖啡茶都只是$13, 於是朋友收起火氣, wait and see.我們二人點了:周打海鮮湯$14: 細細碗, 料幾足, 味道OK, 好過茶餐廳, 不過回到家我要勁飲水, 可能味精幾厲害?蒜蓉焗青口$20: 最唔掂, 雖加了很多蒜蓉, 但吃不到一丁點蒜蓉香, 自己去超巿買自己弄好過!墨汁意粉 及 卡邦娜意粉: Ok. 不過略嫌咸了一些. 始終是平民食堂, 很簡單的serve你, 沒有任何裝飾波蘿煙肉pizza: 全餐最好食的東西, 是半厚批, 上軟下脆, 熱烘烘的, 味道適中, 芝士,
我們二人點了:
波蘿煙肉pizza: 全餐最好食的東西, 是半厚批, 上軟下脆, 熱烘烘的, 味道適中, 芝士, 肉, pineapple配搭好哮. 份量不少, 本以為吃不下, 但最終甚麼都吃下肚
本餐完畢, 70% full. Well done.
在香港很難找到這種價格與質素的餐廳, 難怪咁多學生及一家大少幫趁, 只要你有時間與腳力等.