而家食饭,最紧要揾黄店💛有日去开观塘,就揾到呢间慢煮屋。听落好似好劲,慢煮㖞!所以期望不禁有少少高。门外贴左连侬墙,果然黄到出晒面~但第一个失望黎了门口接待个位呀姐态度认真麻麻其实店面唔大,又坐爆人,又好多人系门外排队可能觉得生意唔忧做?佢系完全怠慢我地,知道我地冇订台就就咁叫我地出去等。出去等唔系问题但原来系要等佢写飞攞筹 (我初时见到以为系自己写,所以写左)见到有啲人明明黎先又唔知要攞筹,但好多后来到既人系度 佢地近啲门口 最后呀姐会写左俾佢地先其实好忙既都可以讲声要攞筹,或者叫我地自己写?态度呢啲野,重要,但不如我地都睇左食物先。估唔到定价系咁平,一个饭都系$70-90 晚餐既话绝对唔贵,仲要慢煮㖞!《慢煮火炙牛腹扒丼》$88黎得呢度梗系要食招牌既慢煮牛卖相唔错,价钱亦平,仲要配埋汤同小菜!温泉蛋流心效果强,令人垂涎呢度仲可以免费加汁送饭架呢一齐暂时都好满意,系时候入戏玉--慢煮牛唔⋯为何结果不是我想像的那样讲到慢煮 我会期望好腍好松既肉质但冇,可能牛肉太瘦既关系(完全零肥),肉质始终有啲实、有啲韧冇肥油既关系,亦食唔到啲咩牛味油香失望第二波啊⋯《照烧慢煮鸟肉芝士爆丼》$68呢个
而家食饭,最紧要揾黄店💛有日去开观塘,就揾到呢间慢煮屋。
听落好似好劲,慢煮㖞!所以期望不禁有少少高。
门外贴左连侬墙,果然黄到出晒面~

但第一个失望黎了
门口接待个位呀姐态度认真麻麻
其实店面唔大,又坐爆人,又好多人系门外排队
出去等唔系问题
其实好忙既都可以讲声要攞筹,或者叫我地自己写?
态度呢啲野,重要,但不如我地都睇左食物先。
估唔到定价系咁平,一个饭都系$70-90
晚餐既话绝对唔贵,仲要慢煮㖞!
《慢煮火炙牛腹扒丼》$88
黎得呢度梗系要食招牌既慢煮牛
卖相唔错,价钱亦平,仲要配埋汤同小菜!
慢煮火炙牛腹扒丼
温泉蛋流心效果强,令人垂涎
呢度仲可以免费加汁送饭架

呢一齐暂时都好满意,系时候入戏玉--慢煮牛

唔⋯
为何结果不是我想像的那样
讲到慢煮 我会期望好腍好松既肉质
冇肥油既关系,亦食唔到啲咩牛味油香
失望第二波啊⋯
《照烧慢煮鸟肉芝士爆丼》$68
呢个反而比想像好的
因为鸡肉嫰滑,芝士香味浓
照烧慢煮鸟肉芝士爆丼
啲芝士香得黎好软棉棉,同啲鸡同饭好夹。

但系第三个失望已经出现
就系两个饭
既饭
都唔系热既⋯。

因为都要啲时间等,会好想食到个饭系热辣辣香气逼人咁
但佢只系室温咁
结果成个饭都系温温的
令到食欲有点下降⋯

其实都用得慢煮呢个成本比较高既烹煮方法,想走平价路线系可以,但不妨出番个真‧高质版既慢煮牛饭,用贵啲既料,最多卖贵啲 加个极上版?
因为多数慢煮都会用埋靓啲既牛令成件事更完美
如果只系将材料经慢煮由 差-->可以接受  系满足唔到食客
反而 好--> 超正 先可以令人印象深刻架嘛

而家纯粹挂住慢煮个名,提高左人地既期望,但质素非常普通,咁就少左回头客了。
加埋接待唔太好既态度,我个人系唔会推介朋友黎食,会揾其他黄店⋯

一间餐厅,黄系大前提
但唔系免死金牌
如果食物质素同服务态度唔ok
都系唔值得支持的
等候时间
20 分钟 (堂食)