2014-02-16 1251 浏览
一去到透過玻璃門開放式廚房, 見到整個製作過程, 外皮全由人手搓出來, 跟之前到上海大街旅遊經過見到一樣可惜舖面太細有點迫,所以見到不少人外賣自取。我們要先在門口收銀處點食物, 才可拿食物號碼牌進去坐。我們只點了2客生煎包(共8個), 咖哩牛肉粉絲湯及上海雙檔 , 每款價格都是在$1X-$2X左右, 今餐宵夜太滿足啦生煎包待應未送到面前時已經嗅到好香生煎包的味道, 生煎包上洒滿了黑白芝麻跟蔥花, 但表面都幾多油的. 夾起一隻睇睇, 頂部煎至帶著金黃色澤又幾吸引, 加了少許醋才吃絕對是既正宗又美味的食法。知道有爆汁的風險,我們都小心翼翼的咬了一個小洞, 加快湯汁變暖, 感覺外皮果然真的幾薄身及脆, 但內裡的湯汁果然真的非常多, 味道又幾鮮甜, 中間的餡料就是一大舊用了半肥瘦豬肉, $23有4粒, 抵食, 比哪間南X館的好食好多咖哩牛肉粉絲湯雖然有個湯好稀, 但好香咖哩味少少辣, 粉絲完全索哂D咖哩味, 牛肉其實只有幾條, 只係$18, 都唔算少材料上海雙檔個湯上算清甜, 有一件類似油豆腐卜的東西, 索左好多湯, 咬下去時小心D 湯彈出, 油豆腐卜包一粒肉丸, 係有調過味的, 仲有一件類似
可惜舖面太細有點迫,所以見到不少人外賣自取。

生煎包

咖哩牛肉粉絲湯

上海雙檔
個湯上算清甜, 有一件類似油豆腐卜的東西, 索左好多湯, 咬下去時小心D 湯彈出, 油豆腐卜包一粒肉丸, 係有調過味的, 仲有一件類似鮮竹卷的東西, 腐皮裡面也是包住調過味的肉

2014-02-15
$40 (宵夜)