2017-06-12
打邊爐就係將生的食物放入湯中滾熟,所以最重要的當然係食材同湯底,只要呢兩樣野都係高質,咁成件事就衰極都有限其次的就係環境同服務,環境來說,胡爐係古時宮廷式的裝潢,無論燈飾、椅子、碗,都仿佛想將客人帶回古時的宮殿,就等我地做一晚皇帝皇后啦湯底有好多款選擇,有名貴的湯,亦有價錢較相宜的,可因應自己預算來選擇,有一些平日較少見到的特別食材,例如牛舌芯、牛胸爽同牛骨髓椰青 ($48)採用左新鮮椰青,打邊爐用黎下火一流,喜歡生果自然的清甜味冬瓜花膠雞翅鍋 ($368)我而家一路打呢篇食評,再睇番D相,又好想食想次呢個鍋啦~~湯用左大大舊冬瓜墊底,上面再放有半隻雞的雞件,仲有見到好多魚翅,充滿氣派的一個鍋,第一次用咁多上級材料的湯底打邊爐,睇黎我今晚真係做左皇后了店員等我地相機食完之後,就幫我地將冬瓜切件方便食用,因為雞件係全生咁上檯先煮,唔怕一早已經滾到鞋晒,雞肉食落好滑湯底全無味精,唔單止無味精,簡直就係充滿住精華,有濃濃的金華火腿味,湯中有唔少花膠,雖然用的是花膠筒,但份量好多,除左面頭睇到的翅,估唔到湯入面藏住左排翅,我地幾個都好驚訝用左咁上乘的材料,我地4個打邊爐之前差唔多飲晒成鍋湯順帶
採用左新鮮椰青,打邊爐用黎下火一流,喜歡生果自然的清甜味
我而家一路打呢篇食評,再睇番D相,又好想食想次呢個鍋啦~~
豬潤厚薄切得岩岩好,煮完之後都有少少起沙的口感,最岩我地幾個女仔補補血
睇到咁平均的油脂分佈,直頭雲石咁,就已經夠晒吸引,每片記得灼幾秒就食得,肉味濃又嫩,雖然貴但都值得一試
最鐘意食即炸響鈴,響鈴吸晒個咁正湯底黎食就更加正,而且響鈴層數都幾多,咬落幾有口感
一望個樣已經知同平時食開的竹笙級數完全不同,野生竹笙比起人工培養的罕有珍貴得多,價錢更加係唔能夠比較,一條條完整的竹笙,好明顯無人工培養加工漂白後的咁白,食落爽口,比平常食到的更吸湯,原來竹笙有止痛補氣,降血壓及降膽固醇的用途,係好健康的食品
白鱔片起骨起得好徹底,平時打邊爐食到的總係仲會留有一兩條細骨,今次令我食得比較安心,白鱔片用黎打邊爐肉質夠爽,我鐘意佢每塊魚肉都好大塊
炸榴槤係續粒叫的,一咬開有濃濃的榴槤味湧出黎,入面釀滿新鮮榴槤肉,炸皮連著住係煙煙韌韌的MOCHI,呢粒甜品意外地好好食
最後有甜品送,就係每人有一件桂花椰汁糕,經過一輪邊爐之後已經食到好飽,呢個小甜品唔太甜作尾都不錯
香港的邊爐界鬥爭愈黎愈犀利,要突圍而出當然要講求食物質素、環境同服務,胡爐三個方面都做得好出色,特別係食物質素方面實在好高,用的都係靚材料,價錢雖然不算平,但卻物有所值