2019-09-01 283 浏览
好耐之前已经听过元朗嘅朋友赞呢到嘅霸王鸡好食,但元朗真系太多好嘢食,终于前日有机会试吓霸王鸡啦!我地到店大约12:30午饭时间,店内都坐满8成人。望吓餐牌谂住叫个午餐,但原来系无午餐set,大部份都系散叫;唯独有个「价细」霸王鸡饭套餐系有跟饮品,盛惠$53元。店员话呢个set会比散叫鸡饭细碟啲,饮品亦都局限咗4款,唔可以转。由于我太想饮冻柠茶,我就唯有散叫咗个巴辣鸡配菜饭;而老公就叫咗个价细套餐。两个餐嚟到Size确系有分别,「价细套餐」比散叫大约细25%左右,不过配𠮶杯饮品就大过散叫加$8的冻柠茶。$53一个餐加埋饮品绝对够一个正常食量女仕食!讲番味道,餐牌到话霸王鸡有少少辣,但其实唔辣的,唔食辣嘅朋友都可以一试。鸡肉好滑,每一啖配上生葱炸蒜食好香口,麻油味都好香。难怪会成为店内招牌菜。至于巴辣鸡,拣佢的原因纯粹因为我钟意食辣。点知令我非常惊喜!食得出辣汁由辣椒、洋葱、麻籽等配料煮成,辣得嚟唔会太咸,又有点麻感,有点似食水煮鱼嘅味道。不过都真系几辣,钟意食辣嘅朋友可以挑战。

价细霸王鸡套餐
巴辣鸡配菜饭