2017-08-01 598 浏览
今日去懷舊一番,點解話懷舊?  因為去番一間老字號既自助韓式燒肉店食韓燒。漢陽苑我細細個就聽過依個名,漢陽苑曾幾何時是風靡一時既自助韓燒先驅,果時無乜韓燒,要去食要預早去等位同埋限時呀 ! 印象中每次去食都好期待,因為一個價錢可以有好多選擇,每次一大班人去食個個都捧住個肚走。 隨著韓燒越來越普及,加埋新式韓燒店四起,慢慢地漢陽苑依三個字在我腦海淡忘了.....因為市場上韓式食肆的選擇真係好多好多 。今日去完佐敦整甲,行經佐敦薈時見到夏蕙BB上樓,好奇下又上去八下,原來她上3樓去參加某某魔術師壽宴.... 哈哈,八封完畢發現這兒有一個兒時好熟悉的名字在我眼前出現...... "漢陽苑" ,那刻兒時食韓燒的點滴在腦海浮現,我記得係觀塘和牛頭角之間那家舖 係我最常光顧的 !咁耐無見一於去探探"老朋友"沒有分時段,可淨燒又可以打埋邊爐這個卡座很不錯,適合6-8人圍埋一齊此店走廊通道比起好多食肆來說真係好寛闊 ,唔使大家側身來側身去去襯自助形式既食肆,也習慣先出去逛一圈刺身壽司沙律區生料區熟食前菜區熟食前菜區生料肉食區飲品雪糕區熱湯區生果飲品區熱食區總觀食物區全都好整潔好乾淨好有條理,食物款式好

咁耐無見一於去探探"老朋友"
沒有分時段,可淨燒又可以打埋邊爐
這個卡座很不錯,適合6-8人圍埋一齊

去襯自助形式既食肆,也習慣先出去逛一圈

刺身壽司沙律區

熱湯區

生果飲品區

熱食區

總觀食物區全都好整潔好乾淨好有條理
,食物款式好多擺放好整齊唔會亂七八糟
,食物REFILL快

這兩個飲品櫃是要另外付費啊 !

每檯也有一支油噴瓶

炒蟹成座小山,每每出來好快會被清光,但轉過頭好快會REFILL
 炒蟹好惹味

這個冬蔭公睇見都一額汗...... 不過好多料喎, 好多蝦 ~

未開爐前先拎咗D熟食食下醫醫肚。

另外拎咗生料

成檯野食真係好開心
(不過都係果句,食幾多拎幾多唔好做大嘥鬼)

有熟食又有生料,可以邊吃邊燒邊玩,其實好忙碌 !

其實,已經食咗好多野落肚,但係點都要試下個 木桶豆腐花 ~ 夠熱有微微豆香,如果再滑D會更好。
题外话/补充资料: 店員好勤力,每每經過也會望下各張檯有冇野要清走。 有需要換燒板也好快手快腳幫我地換 !
2017-07-21