2010-12-20 175 浏览
亲戚朋友们都好钟意食Cafe Too既自助餐,唯独小弟唔系好欣赏buffet,因为食物多数都唔够热,所以除非有人请,唔系我系唔会帮衬既。作为酒店内既餐厅,Cafe Too 既服务同卫生都有信心既保证。室内设计方面:门口个酒柜非常瞩目,光猛得黎排列得好整齐;个人感觉开放式厨房靓过客人坐既地方。装修上另外一个问题系近窗既位好晒:当日我个背脊热到连冷气都感受唔倒。各款菜式既周围都有师傅现场煮制同监督,睇得出对食物既要求好认真。其中最欣赏既系佢个四川美食corner: 鲜虾粉皮:师傅好用心喺我地面前慢慢刨粉皮。粉皮好幼嫩,酱汁既份量适中,唔会太干或太湿;虾亦好鲜甜爽口,冷盘推介一! 麻辣鸡丝:为麻辣鸡丝加酱汁前,师傅会先问每位食客爱辣既程度继而调整,非常细心。鸡丝嫩滑,鸡味冇被浓郁既麻辣酱汁完全盖哂,好难得。为食既我重攞多几碟黎加入汤河食,味道认真顶瓜瓜。必吃推介二。 比较起上黎,佢既日式食品就唔系咁吸引啦。三文鱼,吞拿鱼,立鱼等刺身都比一般差:色泽暗淡,亳无油份,食落完全冇鱼味,更谈不上新鲜,真系好似隔左几晚夜咁。因为个饭做得唔好,佢既软壳蟹卷同其他寿司卷物都非常麻麻,摆得出黎太耐D饭都变得

鲜虾粉皮

特别加辣

比较起上黎,佢既日式食品就唔系咁吸引啦。三文鱼,吞拿鱼,立鱼等刺身都比一般差:色泽暗淡,亳无油份,食落完全冇鱼味,更谈不上新鲜,真系好似隔左几晚夜咁。因为个饭做得唔好,佢既软壳蟹卷同其他寿司卷物都非常麻麻,摆得出黎太耐D饭都变得又涷又硬又干。

见大家都大赞龙虾同其他海鲜咁正,所以小弟都攞左一大碟试下:龙虾虽然肉质唔嚡,但味道普通,唔系特别鲜甜;生蚝好细只,唔肥得黎重有少少押味,完全唔掂。当日见唔到其他食家所讲既芝士焗蚝,鐡板烧带子或鹅肝,好失望,唔知系咪夜晚先有呢?

中式点心,小菜区既食物水平一般,虾饺,烧卖,叉烧包,烧味都冇乜特别。小菜有猪,牛,鸡,海鲜,菜:比较特别既系炒得好晶莹剔透既虾:虽然好透明,但系食过真系熟架,重好爽口。

原盅炖乌鸡汤:食到一半,突然听倒有人打哂响锣,咁更系走过去八下啦,原来够钟排队攞炖汤。师傅真系一盅一盅喺个大缻攞出黎架。第一轮攞唔倒唔洗惊,因为派完会再炖,重有第二次机会。盅顶系个好可爱既笑佛。每盅汤内都有乌鸡件,好足料,好甜好暖胃。值得排队推介三。
原盅炖乌鸡汤

汤面吧:都系好standard 既河粉,米粉,云吞面等配各种肉类,海鲜,鱼蛋丸饺頪,同蔬菜。汤底好有味精feel,所以食完好口干。友人试左佢既东阴功汤底话唔系好精彩,我介绍既普通汤底加麻辣鸡丝野味好多。

印度咖哩:屋企整𠮶D咖哩好似好食好多,不过可能喺人地正宗得唔啱自己口味而已。
个naan做得好够新鲜松化,所以都值得推介。

甜品区:中式,西式,热食,涷食,糖水,糕点,西饼,雪糕,生果,眼花撩乱,好多选择。每样都细细件,比个机会大家试多几款。
中式甜品既布置怀旧得好有心思,有新派既杨枝金露,亦有旧派既红豆沙。除左好多地方都有既即叫即焗Soufflé外,重有我的最爱 ~ 香煎crepe/pancake。Crepe/pancake可以净食或叫师傅加入水果,nuts,雪糕包制。
2010-10-17
用餐时段
特别加辣
鲜虾粉皮
  • 鲜虾粉皮,麻辣鸡丝,原盅炖乌鸡汤,naan,crepe/pancake