筲箕灣東大街不嬲都多食肆,係呢區出名嘅食街。咁岩朋友係附近放工就過嚟覓食,最後揀咗呢間試一試,貪佢門面光猛,睇到d位好闊落,坐得舒適唔駛逼埋一舊。我哋叫咗個二人餐(因為抵食D)再加個佢哋嘅“招牌”三燒腩叉(真係“招牌”,因為招牌上面大大隻字印住,冇伏😂)1.海菜豆腐個豆腐同上面塊海苔嘅味好夾,個碟底有塊薄薄嘅蛋皮,可以捲起個底再包住d雜菌嚟食~2.三燒腩叉有少少偏硬,但肉味濃郁,配返個靚仔(白飯)食岩岩好。伴碟嘅菠蘿正好俾我食完濃味嘅食物中和返味蕾食其他菜式。3. 新加坡式海南雞雞肉頗滑,但如果係去骨嘅更加好(岩晒我呢d唔鍾意lur骨嘅懶人🤣)。4. 豆酥黃花魚呢個我覺得最有驚喜最好食! 豆酥口感有d似比較冧嘅炸蒜,味道香中帶辣,黃花魚肉滑少細骨有魚油又唔會蒸過龍鞋颯颯,配埋d豆酥一啖食落去味道好配合,大推👍👍👍5. 蒜蓉蒸龍蝦呢個價錢有呢個Size我覺得幾抵食😊蒜蓉份量頗多,食完龍蝦再撈埋d蒜蓉送飯一流~食食吓飯有個小插曲,個侍應留意到另一枱客揀開碟餸D材料嚟食,就主動問嗰枱客碟餸有d咩唔岩食,原來其中一個怕辣,於是侍應就叫廚房將未出菜嘅餸走辣,呢個我覺得間嘢都幾貼心。總括而言我

1.海菜豆腐

2.三燒腩叉

3. 新加坡式海南雞

4. 豆酥黃花魚

5. 蒜蓉蒸龍蝦

食食吓飯有個小插曲,個侍應留意到另一枱客
心。

總括而言我比較鍾意呢度嘅海鮮類菜式。