2020-08-03 594 浏览
呢排冇得去旅行,好掛住台灣嘅街頭小食。冇得飛咁唯有喺香港搵下台式小食解一解思念嘅感覺啦!喺牛頭角工業區入面有間隱蔽嘅大伯紅豆餅,係一間街頭嘅台式車輪餅店。去到都已經有十個人左右揸住飛仔等緊餅,大部份係即叫即做,等侯時間大約十分鐘左右。車輪餅有咸有甜嘅選擇,有經典嘅紅豆味,亦都有好特別嘅Oreo/ 酒漬葡萄味。經典奶油紅豆餅 💰$12即叫即做嘅紅豆餅好燙手,餅皮加左綠茶粉,有淡淡嘅綠茶味。餡料係紅豆奶油,份量都好多,紅豆都幾軟綿,不過味道就偏淡,冇乜紅豆嘅香甜味。榴槤忘返 💰$23寫住期間限定,忍唔住嗌左份榴槤忘返。餅皮係原味,一咬開熱燙嘅榴槤餡就吱出黎,榴槤香氣四溢,推介俾熱愛榴槤嘅朋友。

經典奶油紅豆餅 💰$12
經典奶油紅豆餅