最近每個星期都係觀塘出沒,朋友就推介左💁🏻‍♀️呢間法國餐廳一齊去食,仲特別強調呢間餐廳係由法國藍帶大廚👩🏻‍🍳主理,主菜只係百零二百蚊,非常親民🤑諗下本人雖然偏好西式,法國菜🇫🇷又真係未食過🤔,所以就由佢帶路去到觀塘一棟工廈入面尋找隱世法國餐廳開餐🍽 .甫出電梯🛗既右手邊就係今次要到訪餐廳,入面寬敞得黎空間感仲十足✨,除左適合親友聚會,更加適合情侶約會👩🏻‍❤️‍👨🏻雖然呢間並非星級⭐️餐廳,不過呢度上至餐具🍴擺放位置,下至餐廳內播放既悠揚音樂🎶,各種細節都秉承住法國人一絲不苟既態度同浪漫主義💕,並無因為平民而馬虎.一直以黎都有個誤解係工廈區🏢星期六日會無乜人去,估唔到我地星期六晚到訪,期間見到持續有客人好知訂咁識走上門🚪,睇黎大家都好識搵食😅******************************🍴餐前麵包🥖係食物正式上桌之前侍應先端上一籃餐前麵包俾我地作為開胃前菜💁🏻‍♂️麵包籃一共有麥包、牛油軟包同芝麻包三款,微暖麵包抹上鮮牛油🧈,岩晒我呢個麵包控😋-✨廚師精選湯🦪 ($88)有左餐包🥖自然要配返碗餐湯🥣先係完整既starter😌今日既精選餐湯係餐廳自創既周打蠔湯🦪,有別於平時飲開

🍴餐前麵包🥖

廚師精選湯🦪 ($88)
有左餐包🥖自然要配返碗餐湯🥣先係完整既starter😌

今日既精選餐湯係餐廳自創既周打蠔湯🦪,有別於平時飲開既周打蜆湯,呢碗蠔湯每一啖都能夠飲到打碎左既蠔肉顆粒,頗有口感

味道帶濃郁蠔味而唔腥,個人覺得幾有新鮮感,愛蠔之人可以一試😉
✨Le Monde特製濃蝦湯🦞 ($98)
龍蝦湯味道濃郁,內有一隻蝦仁🦐爽口彈牙,不過個人略嫌味道有d鹹未夠鮮甜,兩款餐湯之中我會偏好周打蠔湯多d😛

✨熱內亞洋蔥燴牛肉麻花粉🍝 ($148)
呢客牛肉麻花粉上桌時香氣撲鼻,未食已經令人垂涎三尺🤩

燴牛肉🐮係半筋半肉個種,腍滑又有牛味,一客大約有5、6件,份量都幾大方👍🏻
至於麻花粉個名聽落有d特別,原來餐廳並非以西式意麵全蛋🥚既做法去整,反而係用左中式既米粉搓成麵團再捲成S形既麻花狀🪢,可以令醬汁依附係麻花粉內,而口感就類似係卷曲左既銀針粉咁

醬汁既味道有d似燒汁,內有芹菜、青紅椒同洋蔥🧅切粒,加上粗身芝士粉🧀,食落油膩感不大,口感亦幾豐富;不過個人認為味道同一開始所聞到既會有d分別,實際食落反而覺得偏淡,建議可以濃味返少少🤔
✨香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁🦆 ($168)
朋友話油封鴨腿係法國料理🇫🇷既代表作,其實本人平時除左食雞🐔之外都好少食鴨鵝,既然聽到佢咁講又為免要將隻鴨腿切黎切去咁麻煩,就點左呢客香煎鴨胸黎食🙉

鴨胸係上桌之前已經預先被切🔪成12片,每片既厚薄度剛好🤏🏻,既食到鴨肉既質感又唔會令人覺得肉韌🤔 加上整件鴨胸大概只有煎至6成熟,所以每片都能夠做到皮脆而肉質依然呈現粉嫩既一面,唔會又乾又鞋🤗

餐廳亦調配左一個帶有甜甜橙汁味同加左少量香橙切絲既香橙燒汁🍊幫助降低油膩感,另外仲有新薯🥔、迷你紅蘿蔔🥕、西蘭花苗🥦同紫薯蓉🍠伴碟,所以食完呢餐之後都無好飽膩既感覺😌
雖然呢客法國鴨胸係咪來自法國🇫🇷就不得而知,不過鴨肉食落既無鴨羶味亦非急凍❄️加工貨質素,以咁既價錢食到一客貨真價實既鴨胸,個人認為係物超所值既👍🏻
👧🏻人均消費:$250 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:3.8/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻‍♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:3.6/5
📍Le Monde
地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
⏰營業時間:12:00–22:00 (Mon–Thu & Sun);
12:00–23:00 (Fri & Sat)